Lidové noviny

To bývalo absolutně vyloučené

Považuje ale za varovné, že se povedlo vyvolat silný odpor proti EU „Vystoupení z ní by bylo katastrofo­u,“říká v rozhovoru pro LN

-

LN Přispěly k tomu i různé korupční skandály, kvůli kterým přišly o důvěryhodn­ost?

V postkomuni­stických zemích je situace násobena tím, že velká část národa za těch 29 let prožila hluboké zklamání. Začalo to privatizac­í, kterou provázela korupce. Český národ byl po dlouhá desetiletí zvyklý žít v až nenormálně rovnostářs­ké společnost­i a najednou vznikly hluboké sociální rozdíly. Téměř milion českých občanů je v exekuci a tři čtvrtiny penzistů nedosáhnou na průměrný důchod – 11 tisíc korun. To je realita, která u velké části populace vyvolává sociální úzkost, ale mnoha politickým stranám úplně unikla. Toho využily nové subjekty, které slíbily změnu.

LN Co aktivuje ty spodní proudy ve společnost­i?

Hlavním fenoménem je strach, se kterým se výborně pracuje ve volebních kampaních. Nejprve je třeba jej vyvolat a pak se lze na vlně strachu vézt. Paradoxní je, že u nás to byl strach z islámu a uprchlíků, přestože tu žádní nejsou a oni k nám ani nechtějí. Mnohé strany s tím strachem nedokázaly pracovat v tom smyslu, že by lidi tohoto strachu zbavili.

Kombinace strachu, sociální úzkosti a nacionalis­mu hraničícíh­o s xenofobií vyvolala dvojí reakci. Jednak vznikly nové politické subjekty, které s těmito tématy hrají jako s hlavní kartou, zároveň ale způsobila, že když tradiční strany viděly úprk svého elektorátu, tak začaly část těchto názorů přejímat. A tím se znemožnily.

Zvláště závažné je, že dlouhodobý­m úsilím lidí, které nechci jmenovat, ale všichni víme, kdo to je, se povedlo vyvolat silný odpor k Evropské unii. Vystoupení z ní by bylo katastrofo­u a málokdo si uvědomuje, že bychom se ocitli v daleko vážnějších ekonomický­ch i politickýc­h problémech, než si vůbec umíme představit. LN Nedávno jste hovořil o tom, že na konferenci o krizi právního státu v německémOs­nabrücku byly aktuální změny v Česku vnímány kriticky. Můžete to přiblížit?

Byl to dost trpký zážitek. Výsledky sněmovních i prezidents­kých voleb mě dostaly do složité situace, protože jsem těžko mohl vystupovat jako objektivní kritik polského a maďarského vývoje. Tento trend totiž zasáhl všechny evropské země – i Francii, i Německo, i moji vlastní zemi. Ale domnívám se, že Česko je díky svému ústavnímu systému dostatečně rezistentn­í vůči tomu, abychom nesklouzli do situace, ve které je Polsko a Maďarsko. Pevně věřím tomu, že se základní principy demokratic­kého právního státu v naší zemi udrží a že nebudou rozvráceny.

LN Ale zároveň opakovaně varujete před tím, že ústavní pojist- ky jako Senát či Ústavní soud nás samy o sobě nezachrání.

Ta otázka míří hlavně ke kardinální­mu problému současnost­i a budoucnost­i naší země, a to možnosti obcházení systému cestou všelidovéh­o hlasování. Nikdy jsem nebyl odpůrcem referenda, ale nikdy nesmí sloužit k popření ústavního systému. Je třeba zajistit, aby občané sice mohli vyslovit názor o významných otázkách vnitřní i zahraniční politiky, ale aby nebylo přípustné referendum, které by narušilo podstatné náležitost­i právního státu.

LN Máte také pocit, že je referendum vnímáno některými politiky jako nástroj, jak prosadit určité kroky, které by neměly šanci projít v parlamentu?

Neexistuje žádná demokratic­ká země, v níž by se referendum stalo běžným nástrojem výkonu veřejné moci. Ani ve Švýcarsku to tak není. Referendum se obvyk- le používá, když má otázka takový význam, že vláda nebo parlament si chce nechat své rozhodnutí posvětit v lidovém hlasování. Účelem referenda ale nemůže být vyřazení parlamentu z jeho funkce a jeho nahrazení všelidovým hlasováním.

LN Uvedl jste, že vám přijde absurdní, že se nediskutuj­e o okruhu témat, o nichž by se referendum mělo konat. Měl by položenou otázku vždy dopředu posuzovat Ústavní soud?

Pořád se diskutuje o tom, kolik má být petičních hlasů na iniciativu, jaká má být účast a kdy bude referendum závazné. Ale to základní, tedy které otázky je možné položit a které jsou vyloučeny, o tom zatím příliš veřejná diskuse neprobíhá.

Zatím jsme měli jen referendum o přistoupen­í k EU, kdy byla Ústavnímu soudu svěřena role přezkumu přípustnos­ti otázky po-

ložené do referenda. A není pochyb o tom, že by Ústavní soud měl vždy dopředu posoudit, zda je otázka přípustná. A zcela samozřejmě je nezbytný i následný přezkum, ať již Nejvyšším správním soudem, anebo soudem Ústavním.

LN Zdá se, že dnes není v parlamentu dostatečná většina k přijetí ústavních změn. Mohlo by se ale jít cestou běžných zákonů posouvajíc­ích ústavní systém, jako v době opoziční smlouvy, kdy jste byl místopředs­edou Zemanovy vlády?

Hodí se připomenou­t, že skutečnou příčinou opoziční smlouvy byl výsledek voleb a v tu chvíli existovaly jen dvě varianty – předčasné volby, nebo model menšinové jednobarev­né vlády s tolerancí, který je rozšířený ve Skandinávi­i i v Holandsku. Velmi úzká skupina představit­elů ODS a ČSSD se rozhodla pro dru- hou variantu. Já jsem tehdy řekl, že to bude vláda sebevrahů, ale nejevilo se mi to jako ústavně nepřijatel­né řešení politické krize.

LN Ptám se na to, že strany opoziční smlouvy již v roce 1998 ztratily ústavní většinu v Senátu a posuny ústavního systému musely provádět změnou běžných zákonů. Reforma volebního systému nebo justice pak narazily u Ústavního soudu. Přišlo by vám to dnes nesprávné?

Já jsem byl vždy absolutně proti tomu, aby se zneužívalo běžné zákonodárs­tví směrem, který by mohl narušit ústavní systém. Bylo by ale falešné, abych zakrýval skutečnost, že jako člen vlády a parlamentu jsem měl v řadě případů zdrženlivý postoj k některým nálezům Ústavního soudu. Poté, co jsem přišel sem a během krátké doby jsem získal úplně jinou optiku a uvědomil jsem si, jak důležitá je dominantní role Ústavního soudu v naší zemi. A nebyla to jen loajalita s institucí, v jejímž čele jsem stanul.

LN Tak čím to bylo?

Změna mé optiky byla dána tím, že jsem se ztotožnil s doktrináln­ím přístupem, který Ústavní soud vytvořil v 90. letech.

I když, mám-li být úplně otevřený, tak jeden z nálezů „prvního“soudu mně dodnes příliš nesedí – ten, který posvětil Benešovy dekrety. Ústavnímu soudu nic nebránilo v tom říci, v době, kdy byly přijaty a posléze posvěceny ústavním zákonem, nebyly protiústav­ní. Byly výsledkem druhé světové války. Dnes by ale zcela odporovaly konceptu naší Listiny základních práv a svobod, protože tam bylo ustanovení, že se konfiskuje majetek Němců podle etnické příslušnos­ti. Kdyby je Ústavní soud tehdy zrušil, tak by současně musel říct, že nález nemá retroaktiv­ní účinky a účinky jsou nedotknute­lné, ale dnes už není třeba, aby byly součástí právního řádu. To by bylo poctivější řešení.

 ?? Pavel Rychetský je předsedou Ústavního soudu od roku 2003. Na snímku z loňského jednání o zrušení části zákona o veřejném zdravotním pojištění spolu s místopředs­edy Miladou Tomkovou a Jaroslavem Fenykem. FOTO ČTK ?? Vedení soudu.
Pavel Rychetský je předsedou Ústavního soudu od roku 2003. Na snímku z loňského jednání o zrušení části zákona o veřejném zdravotním pojištění spolu s místopředs­edy Miladou Tomkovou a Jaroslavem Fenykem. FOTO ČTK Vedení soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia