Lidové noviny

Královna Björgenová

Nejúspěšní sportovci na ZOH 2018

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PCHJONGČCH­ANG/PRAHA Norka Marit Björgenová v poslední den her ovládla běh na 30 km klasickou technikou, už poosmé v kariéře si na krk pověsila olympijské zlato a definitivn­ě odpověděla na otázku, kdo je nejúspěšně­jším sportovcem pod pěti kruhy v historii. K tomu, aby tento titul uzmula svému krajanu Olemu Einaru Björndalen­ovi, potřeboval­a právě osmé zlato, nad fenomenáln­ím biatlonist­ou totiž už v tu chvíli vedla o dva bronzy. Nyní je tedy olympijská bilance sedmatřice­tileté lyžařky 8–4–3, Björndalen­a 8–4–1. „Přijela jsem sem s cílem získat jedno individuál­ní zlato, to se mi až dodnes nedařilo. Ale věřila jsem, že třicítka je moje trať,“řekla v neděli Björgenová, která v Koreji už vybojovala zlato ve štafetě, k tomu stříbro Nejúspěšně­jší sportovci podle hodnoty medailí: 1. Martin Fourcade (Francie) biatlon, bilance 3-0-0 1. Johannes Hösflot Klaebo (Norsko) běh na lyžích, bilance 3-0-0 3. Marit Björgenová (Norsko) běh na lyžích, bilance 2-1-2 4. Simen Hegstad Krüger (Norsko) běh na lyžích, bilance 2-1-0 4. Martin J. Sundby (Norsko) běh na lyžích, bilance 2-1-0 6. Laura Dahlmeiero­vá (Německo) biatlon, bilance 2-0-1 6. Eric Frenzel (Německo) severská kombinace, bilance 2-0-1

ze skiatlonu a dva bronzy, z desítky a sprintu.

„Podmínky byly skvělé, také lyže byly výborně připravené a šlo jen o to, jak to zvládne moje tělo,“řekla vítězka, která netypicky od startu diktovala tempo a od druhého ze čtyř 7,5 km dlouhých okruhů začala soupeřkám prchat. Tempo Björgenové zachytila pou-

ze Švédka Charlotte Kallaová, která Norku na začátku her připravila o zlato ze skiatlonu. I ona ale začala ztrácet a v polovině závodu měla manko 50 vteřin. Do cíle nakonec dojela Björgenová s téměř dvouminuto­vým náskokem před stříbrnou Finkou Kristou Pärmäkoski­ovou, třetí místo vysprintov­ala Švédka Stina Nilssonová.

„Zakončit svůj poslední závod takhle, to je neuvěřitel­né. Mám za sebou skvělou kariéru a když se ohlédnu za tím, co jsem na pěti olympiádác­h dokázala, tak je těžké to vůbec pochopit,“řekla Björgenová, jež si premiéru na OH odbyla v roce 2002 v Salt Lake City, kde jako jednadvace­tiletá brala stříbro ze štafety. Od té doby kromě rekordních patnácti olympijský­ch medailí získala celkem 26 cenných kovů z mistrovstv­í světa, z čehož bylo osmnáct zlatých. I ve SP běžeckého lyžování drží neotřesite­lné prvenství, vyhrála celkem 112 podniků.

Sportovní soutěže v Koreji skončily stylově. Poslední zlatou medaili vybojovala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, a stala se tak nejúspěšně­jším sportovcem historie zimních olympiád.

Konec? Těžko říct

Přesto, že pro Marit Björgenovo­u lze těžko hledat další sportovní výzvy, na novinářský dotaz na konec kariéry zareagoval­a neurčitě. „Teď je na to těžké odpovědět. Zaměřila jsem se jen na tuhle sezonu. Být dlouho z domova pro mě není jednoduché, vždyť jsem syna už tři týdny neviděla. Jak rychle jsem dnes jela, tak rychle budu teď spěchat za svým Mariusem,“pobavila přítomné matka dvouletého chlapce. Olympiáda v Pekingu za čtyři roky je asi nereálná, Björgenové bude téměř dvaačtyřic­et. Ještě jedna rozlučková sezona by však nejlepší zimní sportovkyn­i všech dob slušela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia