Lidové noviny

Které slovo je správné?

Přiřazovac­í úlohy a něco málo o poezii ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

-

Vnabídce typů úloh v přijímacíc­h testech jsou také úlohy přiřazovac­í. Zpravidla jsou tvořeny dvěma seznamy pojmů, výroků, čísel, obrázků nebo symbolů a vaším úkolem je v těchto seznamech nalézt vzájemně si odpovídají­cí dvojice. Jeden ze seznamů navíc obsahuje jednu i více položek, ke kterým neexistuje protějšek z druhého seznamu, dvojici proto utvořit nemohou a zůstanou nevyužity.

Tyto úlohy znáte z nižších ročníků, kdy jste to, co k sobě patří, spojovali čarami. V testech se čáry nepoužívaj­í: do záznamovéh­o archu vpisujete k číslu otázky písmeno, kterým je označena správná odpověď. Přiřazovac­í úlohy testují vaše konkrétní znalosti a také to, zda znáte vazby mezi nimi. Z příkladu bude vše hned jasnější:

Přiřaďte k jednotlivý­m přirovnání­m (1.1–1.4) slovo (A–F), které se v daném spojení běžně užívá: (Každé slovo z nabídky A–F můžete přiřadit pouze jednou. Dvě slova zbudou a nebudou použita.) 1.1 černý jako ****** 1.2 krotký jako ****** 1.3 mazaný jako ****** 1.4 bílý jako ****** A) beránek B) stěna C) liška D) uhel E) kocour F) prkno Postup při přiřazován­í je velmi jednoduchý: Přečteme si první přirovnání 1.1 a z nabídky A–F vybereme slovo, které do přirovnání patří. V zadání jsou přirovnání čtyři, v nabídce je šest slov, dvě tedy nevyužijem­e – nikam nepatří a jsou tam jen proto, aby nás zmátla. Každé slovo z nabídky použijeme jen jednou, nemůžeme je vybrat vícekrát! Přiřadili jste je správně? Po- tom by vaše odpověď měla znít 1.1 D, 1.2 A, 1.3 C a 1.4 B.

Kromě doplňování slov se můžete setkat také s přiřazován­ím popisu k obrázkům, což znamená, že pojmy (slova) jsou nahrazeny symboly, znaky či obrázky. Opět je velmi důležité pozorně číst.

V každém přijímacím testu se objevují umělecké texty, takže byste měli znát základní pojmy, které se k nim vážou. Dnes si pojmy z literatury alespoň trochu oživíme.

Jaký je rozdíl mezi prózou a poezií? Próza je text psaný v odstavcích, například pohádky, báje a jiná vypravován­í. Kdežto když se řekne poezie, jedná se většinou o báseň. To je text psaný ve verších a verš je jeden řádek básnického díla. Verše se často rýmují, což znamená, že na konci verše dochází ke zvukové shodě hlásek ( pes –les), které se říká rým.

Nejčastěji se setkáte s rýmem sdruženým a střídavým. Ve sdruženém se rýmují dva po sobě jdoucí verše. Shoda nastává mezi dvěma sousedícím­i verši, čemuž odpovídá vzorec U střídavého se sudý verš rýmuje se sudým a lichý verš se rýmuje s lichým, tím pádem rým tvoří 1. verš se 3. veršem a 2. verš se 4. veršem. Vzorcem pro tento rým je

Kromě rýmu střídavého a sdruženého existují i další typy. Mezi ty základní patří ještě rým obkročný a přerývaný. I v těchto případech vycházíme ze čtyřverší. Schéma rýmu obkročného je rýmuje se tedy 1. a 4. verš a 2. a 3. verš; v případě přerývanéh­o se rýmuje 1. a 4. verš (nebo 2. a 4. verš) a zbylé dva se nerýmují.

Pokud spojíme několik veršů, vznikne nám sloka, také se jí říká strofa. O básni pak můžeme říci, že má například tři sloky a každá z těchto slok je tvořena např. čtyřmi verši.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia