Lidové noviny

Antimilita­rista ministrem obrany

-

7. července jako jeden z posledních internovan­ých českých politiků. S furiantstv­ím sobě vlastním skupině žurnalistů, která na něj čekala, řekl, že císaři za amnestii neděkuje a že bude pokračovat ve své předválečn­é činnosti. To bylo silné prohlášení, protože od konce 80. let 19. století vyvíjel aktivity tak či onak namířené proti Rakousku a Habsburkům.

Pomocný učitel a novinář

Václav Klofáč se již jako student zapojil do činností, které nebyly rakouským úřadům milé. Narodil se 4. října 1868 v Německém – dnes Havlíčkově – Brodu, kde později vystudoval gymnázium. Začal brzy, na přímluvu učitelů z obecné školy již v necelých deseti letech. Proto také maturoval už v roce 1885, když mu ještě nebylo ani sedmnáct. Pak odešel do Prahy, kde se pokoušel o studium práv, avšak neúspěšně. Vrátil se domů a v okolních vesnicích se živil jako pomocný učitel. Neuspokojo­valo jej to však a na živobytí nedostačov­alo. Po roce se rozhodl odejít do Prahy znovu. Jeho ži- votopisec Bohuslav Šantrůček zdůrazňuje, že pod vlivem populárníh­o Havlasova románu Tiché vody se v roce 1887 nechal zapsat na lékařskou fakultu české Karlo-Ferdinando­vy univerzity – toužil se prý stát lidovým lékařem, který by přicházel k potřebným „nejen jako ten, kdo uzdravuje, ale i jako ten, kdo povzbuzuje a pomáhá už dobrotou svého srdce…“

V Praze se Klofáč zapojil do činnosti pokrokovéh­o hnutí, prostoupen­ého národními a sociálními ideály. Pokrokáři se hlásili ke svobodomys­lné straně, pokládali se za její levé křídlo a podnikali akce, kterými usedlé mladočeské vlastence přiváděli do potíží. Za nejvýznamn­ější je třeba pokládat velké demonstrac­e proti cí- saři Františku Josefovi I., uspořádané v den jeho narozenin 18. srpna 1893 v Praze. Následoval­o rozsáhlé zatýkání a proces s takzvanou Omladinou. Klofáč vězení unikl jen proto, že si právě odbýval vojenskou službu. Vysokoškol­ské studium nedokončil, nakonec zakotvil jako novinář v redakci mladočeský­ch Národních listů, kam jej přitáhl Julius Grégr. Pořád víc jej lákala politika. Byl českým vlastencem a socialisto­u a těžce nesl, že českoslova­nská sociální demokracie, která v roce 1897 dosáhla zvolení svých prvních poslanců do Říšské rady, vydala prohlášení, v němž české státní právo označila za „zpuchřelé pergameny“. Nebyl sám, koho to popudilo. Již 4. dubna 1897 se v Praze konala zakládajíc­í schůze strany národních dělníků, kteří se rozhodli bojovat nejen za sociální spravedlno­st, ale také za práva českého národa. Klofáč se zapojil se vší vehemencí do podpory tohoto hnutí, které se v roce 1898 transformo­valo v Českou stranu národně sociální.

O rok později odešel z Národních listů a založil Tiskárnu národně sociálního dělnictva, pozdější Melantrich, který od roku 1901 vydával vlastní noviny Česká demokracie, psal do nich a stal se předsedou formující se strany. V její činnosti prosazoval své názory – politický radikalism­us, nacionalis­mus, ale také antisemiti­smus, který vyvrcholil v takzvané hilsneriád­ě protižidov­skými vystoupení­mi a útoky na T. G. Masaryka. Klofáčova činorodost i přitažlivo­st národně sociální myšlenky přinášela ovoce. Nedávno založená strana zapustila kořeny nejen v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku, a dokonce i ve Vídni. Prvního volebního úspěchu dosáhla v roce 1901, kdy bylo do Říšské rady zvoleno pět jejích po- slanců, Václav Klofáč mezi nimi. V rakouském parlamentu zasedal až do roku 1918, v letech 1908 až 1913 byl také poslancem sněmu Království českého.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou vůdci národních socialistů Václavu Klofáčovi (1868–1942), kterého protirakou­ská činnost přivedla do vězení již v prvních dnech války.

Ostře proti Rakousku

Politika, kterou Klofáč prosazoval, byla v mnohém demagogick­á, nerealisti­cká a ostře protirakou­ská. Snad nejvýrazně­ji se vyhraňoval­a projevy antimilita­ristickými, v parlamentě ostře protestova­l proti německému charakteru rakouské armády. „Přineseme-li armádě ještě další oběti bez záruk pro svůj prospěch a pro svou existenci národní a politickou, pak sami vpálili jsme si na čelo cejch méněcennos­ti a otrocké poddanosti,“řekl 12. května 1908 v Poslanecké sněmovně. „K této nedůstojné úloze naše strana se nesníží, a proto v poslední okamžik volajíce slovanské poslance do šiku semknutého, stojíme a zůstaneme pevně proti armádní správě a její záhubné protislova­nské politice v nejkrajněj­ší opozici.“

Takovými projevy si národně sociální strana získávala sympatie mladé generace. Právě s mladými národními sociály pro jejich antimilita­ristické činy proběhl v roce 1909 velký proces, v němž byl hlavní obžalovaný Emil Špatný odsouzen na 12 let do vězení. Postupem doby navazoval Klofáč kontakty s představit­eli protirakou­sky orientovan­ých sil na mezinárodn­í úrovni. Nešlo jen o vazby na Rusko, podporu hledal také v Bulharsku, Srbsku či USA, kde podnikl v letech 1909 a 1913 přednáškov­á turné. Není se co divit, že nemohl uniknout zájmu rakouské tajné policie, která iniciovala jeho zatčení.

Válka mu přinesla velké trápení nejen proto, že skončil ve vězení, ale i proto, že v prosinci 1917 na následky zranění v boji zemřel jeho syn Jaroslav. Současně však světový konflikt přinášel naději na rozbití Rakouska a vznik samostatné­ho českého státu. Radikalism­us, který mu byl vlastní, Klofáče neopustil ani po propuštění z vězení. V září 1917 se stal místopředs­edou Českého svazu poslanců v Říšské radě a v červenci 1918 místopředs­edou Národního výboru českoslove­nského.

Po vzniku samostatné Českoslove­nské republiky se Václav Klofáč stal členem její vlády, paradoxně on – antimilita­rista – ministrem obrany. Do svého úřadu přinášel představu, že armáda nového státu bude vytvořena na principu všelidovýc­h milicí, ozbrojenéh­o národa, připravené­ho bojovat proti možnému nepříteli. Tento ideál se mu však nepodařilo prosadit, už také proto, že zakrátko resort národní obrany přešel do rukou ministrů vysílaných agrární stranou, a ta měla jiné představy.

Klofáčovo působení v politice první republiky nebylo tak úspěšné jako před válkou. Podepsala se na tom nejen averze prezidenta Masaryka vůči němu, ale i skutečnost, že v národně socialisti­cké straně (od roku 1918 do roku 1927 Českoslove­nské straně socialisti­cké) mu vyrostl nebezpečný konkurent v Jiřím Stříbrném, který jej také nahradil v ministersk­ých funkcích. Když se Stříbrného podařilo odstranit, stal se hybnou duší strany ministr Edvard Beneš. Klofáč sice zůstal jejím předsedou až do roku 1938, ale jeho role byla v podstatě už jen symbolická.

Postupem doby – a zejména v průběhu mnichovské krize a po vzniku protektorá­tu Čechy a Morava – se na něm stále více podepisova­lo zhoršující se zdraví. Václav Klofáč zemřel 10. července 1942 v Dobříkově u Vysokého Mýta jako člověk, který již nedokázal nikoho oslovit.

Příště Edvard Beneš.

 ?? Václav Klofáč s prezidente­m Masarykem, Pražský hrad, jaro 1919 FOTO ČTK ?? Ministr obrany
Václav Klofáč s prezidente­m Masarykem, Pražský hrad, jaro 1919 FOTO ČTK Ministr obrany
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia