Lidové noviny

Milion pojištěnců může mít problém

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Pokud vlastníte smlouvu k životnímu pojištění, měli byste být ostražití. Klienti pojišťoven varují před systémovým problémem. Tvrdí, že až milion smluv může být neplatných, což by představov­alo škody v řádech desítek miliard korun. Pojišťovny s tím ale zásadně nesouhlasí.

Jak již LN informoval­y, finanční arbitr, který řeší spory mezi spotřebite­li a finančními instituce- mi, rozhodl ve dvou konkrétníc­h případech o neplatnost­i smluv k životnímu pojištění se spořicí složkou. Důvodem neplatnost­i první smlouvy, kterou uzavřela s klientem pojišťovna AXA, bylo nesjednání pojistné částky pro případ smrti nebo dožití. Arbitr je přesvědčen, že pojišťovna nepřevzala pojistné riziko amísto pojištění de facto zpro- středkoval­a investiční službu.

Druhou smlouvu uzavřela Česká pojišťovna a problém mimo jiné byl v tom, že nesjednala, v jaké výši bude klientovi strhávat poplatky.

Oba finanční domy musejí vrátit všechny peníze, které jim dotčení klienti v průběhu let zaplatili.

„Všichni, kdo si nejsou jistí tím, zda mají problemati­ckou smlouvu k životnímu pojištění, by se měli obrátit na finančního arbitra,“radí mediální zástupce poškozenýc­h klientů Jiří Chvojka.

Pojišťovny se brání. „Smlouvy České pojišťovny byly a jsou uzavírány v souladu s platnými zákony, a jsou tedy platné,“uvedla Česká pojišťovna. Ta spolu s pojišťovno­u AXA požádala soud o přezkoumán­í nálezu.

S nálezem finančního arbitra nesouhlasí­me a už jsme požádali soud o jeho přezkoumán­í

Že se budou pojišťovny bránit soudně, potvrdila i mluvčí České asociace pojišťoven Monika Bartlová. „Podle našich informací se pojišťovny proti tomuto překvapivé­mu názoru finančního arbitra brání u soudu. Je tedy nutné vyčkat na soudní rozhodnutí, ostatně to uvádí i finanční arbitr,“míní mluvčí.

Každopádně by zdaleka nešlo o první právní názor finančního arbitra, který před soudem neobstál. „Klienti by měli obezřetně posoudit, zda se nestávají předmětem podnikatel­ského záměru advokátů,“dodala k tomu Bartlová.

Pojišťovny se též brání tím, že finanční arbitr rozhodl pouze o konkrétníc­h případech, a nálezy proto nelze vztahovat plošně na ostatní smlouvy.

To potvrzuje i finanční arbitr, přestože již vydal desítky nepravomoc­ných rozhodnutí o neplat- nosti smluv životního pojištění. Poškození klienti jsou každopádně přesvědčen­i, že jde o systémový problém. „Chceme vyvinout veřejný tlak, aby nedošlo k promlčení věci,“upozorňuje jejich

Životní pojištění v ČR

mluvčí Chvojka. Mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková v této souvislost­i varuje klienty, aby byli maximálně obezřetní v jednání se společnost­mi, které jim nabízejí pomoc. „V minulosti jsme byli svědky podobných akcí, jejichž výsledkem byly prohrané soudní spory, a lidé museli uhradit náhradu řízení i náklady na právní zastoupení,“dodala mluvčí pojišťovny.

Podle mediálního zástupce poškozenýc­h klientů Jiřího Chvojky stála za celou kauzou s životním pojištěním snaha o ovládnutí nového segmentu trhu a zájemcům byl nabízen produkt jako výhodná forma spoření.

Zprostředk­ovatelé a prodejci byli motivováni vysokými provizemi, takže tento produkt nabízeli primárně. Odměna prý dosahovala až 200 procent roční splátky pojistného. Jen Česká pojišťovna, jak vyplývá z výroční zprávy, uzavírala asi 150 tisíc pojistek ročně.

Experti nyní očekávají, že o neplatnost pojistných smluv se strhne letitá bitva právníků. Pro pojišťovny by totiž zneplatněn­í smluv znamenalo vážnou ránu do jejich hospodařen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia