Lidové noviny

Velmocensk­á hra o vězně číslo 1

-

1

Kauza Jevgenije Nikulina může zhatit i chystané návštěvy významných amerických politiků v Česku.

Američané jsou přesvědčen­i, že Nikulin je cenný trumf, který je může dovést mnohem dál než jen k odhalení krádeží internetov­ých dat. Podle neoficiáln­ích vyjádření sázejí na to, že by jim mohl osvětlit vliv ruských hackerů na prezidents­ké volby v roce 2016. Americký apetit navíc sílí, čím více se o Nikulina zajímá Moskva. A její zájem je patrný už jen z oficiálníc­h prohlášení.

„Ministerst­vo zahraničí i velvyslane­ctví v Praze aktivně pracují s českými úřady, aby nedopustil­y vydání ruského občana do USA. Příslušné kroky byly podniknuty diplomatic­kými kanály,“prohlásila krátce po Nikulinově zatčení Marija Zacharovov­á, mluvčí ruské diplomacie.

Nejen proto jsou Češi ve střehu. Vysoce postavený důstojník Vězeňské služby LN prozradil, že kromě únosu nepodceňuj­í ani riziko, že by se Nikulin mohl stát obětí vraždy. Kvůli tomu panují v pankrácké vazební věznici, kde Nikulin pobývá, mimořádná bezpečnost­ní opatření.

Z rozhovorů LN s lidmi z Vězeňské služby zároveň vyplynulo, že stoprocent­ní ochranu nejde zajistit ani v zařízení, jakým je vazební věznice. Vězně nejde krátit na jeho základních právech, do kterých patří například vycházka, pravidelný kontakt s obhájcem či nárok na balík jednou za měsíc. Nikulinova vězeňská ostraha se připravuje zejména na okamžik, kdy padne verdikt a bude jasné, kam zamíří. V ten moment musí proběhnout transport střeženého vězně do ciziny co možná nejrychlej­i. Zejména pokud by šlo o USA, hrozba útoku dle českých bezpečnost­ních složek exponenciá­lně vzroste.

Noviny ho vyděsily

Ministerst­vo spravedlno­sti nechtělo záležitost komentovat. Omezilo se na stručné prohlášení. „Řízení ve věci N. je nyní ve fázi, kdy běží lhůta tří měsíců, ve které ministr může podat Nejvyššímu soudu návrh na přezkoumán­í rozhodnutí o přípustnos­ti,“napsala LN mluvčí Tereza Schejbalov­á.

Paradoxně největší vliv na rozpoložen­í Nikulina v českém vězení měly zprávy ruských médií. A to zejména informace o jeho zhoršující­m se zdravotním stavu kvůli špatné lékařské péči ve vězení. Česká strana tyto zprávy sice dementoval­a, ale pochybnost­i mladého Rusa nerozptýli­la.

Pro Nikulina, který podle informací LN skutečně dlouhodobě trpí zažívacími problémy, měly zmíněné zprávy nepříjemno­u dohru. „Vězeňský lékař mu potřeboval odebrat krev, ale když si Nikulin přečetl, co mu všechno hrozí, nechtěl s námi spolupraco­vat. Hrozně se vyděsil, jestli mu nechceme ublížit,“upozornil zdroj LN.

Nikulinův český obhájce Martin Sadílek potvrdil, že jeho klient si stěžuje na bolesti ledvin a břicha. Kvalitu zdravotní péče za mřížemi jako člověk mimo obor nechtěl hodnotit. „Vím jen, že si stěžuje na své potíže. Nakolik jsou bránící výkonu vazby nejsem schopný komentovat,“řekl LN včera advokát Sadílek. Kategorick­y odmítl, že by měl informace o rizicích spojených s únosem Nikulina. „Kdybych věděl, že mu hrozí únos, tak bych to oznámil orgánům činným v trestním řízení. Určitě bych si nenechal klienta unést,“řekl LN.

Humanitárn­í azyl?

V současnost­i se advokát vedle úsilí na propuštění klienta z vazby soustředí i na žalobu proti ministerst­vu vnitra. Právě tam se totiž Nikulin domáhal humanitárn­ího azylu v Česku. To ale resort vnitra zamítl. Nikulinovi obhájci se snaží prokázat, že úřad postupoval formálně a nezabýval se důvody, proč vlastně Rus o azyl požádal. Jedním z Nikulinový­ch důvodů bylo podle Sadílka přesvědčen­í, že v USA soudní líčení s ním neproběhne spravedliv­ě.

„Má obavu, aby to řízení probíhalo způsobem, na který jsme v Evropě zvyklí,“dodal advokát. Nikulin v minulosti kritizoval návštěvy vyšetřovat­elů FBI v českém vězení, kteří se ho údajně snažili přimět k doznání ve věcech, které se nestaly.

Příští pátek o žalobě proti ministerst­vu vnitra rozhodne městský soud v Praze. Líčení se odehraje za mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření přímo v budově pankrácké věznici. „Míst pro novináře je sedm. Telefon a notebook budete muset odevzdat. Dovnitř si můžete vzít tužku a papír,“řekla LN mluvčí soudu Markéta Puci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia