Lidové noviny

Ryan míří do Prahy. A Pence?

- MARTIN SHABU

PRAHA Díky stému výročí vzniku samostatné­ho Českoslove­nska a navázání diplomatic­kých vztahů s USA se ladí, kdo by z Ameriky do Prahy přijel na oslavy. Padají jména viceprezid­enta Mikea Pence či ministra zahraničí Rexe Tillersona. Plánováním může ale podle zdrojů LN z diplomacie zahýbat i otázka nevydání ruského hackera Jevgenije Nikulina. Naposledy udělali Češi Američanům čáru přes rozpočet předloni, když i přes jejich urgence propustili v Česku zadrženého obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda. Opakovaný direkt by se mohl promítnout do dočasného zhoršení vztahů obou zemí.

Březnový test

První na seznamu amerických představit­elů v Praze je předseda Sněmovny reprezenta­ntů republikán Paul Ryan. Za necelé tři týdny má přicestova­t do Česka. A jde o těžkou váhu. Pokud by nemohl vykonávat svůj úřad stávající prezident Donald Trump, jeho místo by dle americké ústavy zaujal po viceprezid­entu Penceovi právě Ryan.

Rodák z Wisconsinu se chystá strávit v Česku dovolenou s rodinou. Vedle soukromé návštěvy má vystoupit na bezpečnost­ní konferenci českého ministerst­va zahraničí. A měl by zamířit i do sněmovny. „Zrovna před chvílí jsme k tomu měli poradu. Myslím si, že je to téměř jisté, že přijede a přivítáme ho. Jestli se to ještě desetkrát nezmění, měl bych ho na letišti přivítat v neděli 25. března,“řekl LN Radek Vondráček (ANO), předseda Poslanecké sněmovny. Usiluje o to, aby top politik USA v úterý 27. března vystoupil i před poslanci.

Projev ve sněmovně?

„Už jsem to avizoval předsedům poslanecký­ch klubů a nikdo nebyl proti. Všichni jsou s tím v souladu, že bychom schůzi udělali 27. března. Neměla by žádný bod k projednání, pouze by v Poslanecké sněmovně promluvil pan Ryan,“dodal Vondráček s tím, že důvodem jeho vystoupení je le- Šéf Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan tošní sté výročí existence republiky.

Šéfa Sněmovny reprezenta­ntů táhne do Česka mimo jiné skutečnost, že v Praze nikdy dříve nebyl. Mezi jeho osobní přátele patří současný velvyslane­c USA v Česku Stephen King, který se ujal svého postu loni v prosinci.

„Když jsme se spolu s panem Kingem setkali poprvé, tuto možnost jsme konzultova­li. Občas se prostě podaří šťastná trefa,“komentoval návštěvu Vondráček.

Pokud se akce uskuteční, půjde o diplomatic­ky nejvýznamn­ější politickou návštěvu od příletu amerického prezidenta Baracka Obamy.

 ?? (vpravo) je po Donaldu Trumpovi a viceprezid­entu Mikeu Pencovi třetím nejvyšším představit­elem USA FOTO REUTERS ??
(vpravo) je po Donaldu Trumpovi a viceprezid­entu Mikeu Pencovi třetím nejvyšším představit­elem USA FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia