Lidové noviny

Nikulinovo vydávání rozkývá židli pod Pelikánem

- MARTIN SHABU

PRAHA Prezident si přeje, abych ruského hackera poslal do Moskvy. Prohlášení ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) z minulého týdne způsobilo zemětřesen­í. Podle něj kvůli případu Jevgenije Nikulina intervenov­al u šéfa české justice i hradní kancléř Vratislav Mynář. Eminentní zájem prezidents­ké kanceláře o kauzu zopakoval Pelikán i během čtvrtečníc­h interpelac­í ve sněmovně.

„Žádal mě (prezident Zeman – pozn. red.) opakovaně a řekněme důrazně. Já jsem si to vyslechl a seznámil jsem prezidenta se svým stanoviske­m, které tu nebudu rozvádět,“uvedl Pelikán před poslanci. Sám se prý rozhodne podle závažnosti podezření a momentu, kdy žádosti o vydání do Česka přišly. Obojí nahrává tomu, aby byl Nikulin vydán do Spojených států.

Ministersk­á rošáda?

Razantní vystoupení ministra Pelikána namířené proti Hradu však otevřelo ještě další hru, a sice o jeho politickou budoucnost. Zapojení prezidenta Miloše Zemana do justičního řízení, které s kompetence­mi hlavy státu nijak nesouvisí, naznačuje, že jde o více než izolovanou kauzu plnou paragrafů.

Prezidentm­á v současnost­i veškeré páky na to, aby ovlivnil, kdo bude sedět v příštím kabinetu Andreje Babiše coby ministr spravedlno­sti. Právě on bude podepisova­t jmenování ministrů.

Nabízí se proto dva scénáře. Buď dá Pelikánovi nůž na krk, aby rozhodl ve prospěch žádosti o Nikulinovo vydání do Ruska, jinak ho nepotvrdí v příští vládě. Anebo už rovnou přemýšlí o tom, kdo ho v příští Babišově soupisce nahradí.

Co si Hrad doopravdy myslí? Jak vysvětlí schůzky s Pelikánem kvůli Nikulinovi? A rýsuje se výměna na pozici šéfa justice? Nic z toho prezident neřekl.

Hrad zarytě mlčí. Ani jindy mluvný obránce Miloše Zemana neměl včera potřebu věc komentovat. „Dotazy ponechám bez reakce,“uvedl na otázky LN Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Nechtěl přiblížit ani to, proč se nechce vyjádřit.

Se spekulacem­i omožném přepřahání přišla včerejší MF DNES. Adeptem na Pelikánovo místo je podle deníku paradoxně jeho náměstek a bývalý poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Pokud by se sestavoval koaliční kabinet se sociálními demokraty, mohl by prý post připadnout právě bývalému šéfovi ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Tejc navíc patří do takzvaného Zemanova křídla u sociálních demokratů.

Podstatné slovo v případě výměny ministra spravedlno­sti připadne premiéru Babišovi. LN zajímalo, jestli by kývl na podmínku Hradu, aby Nikulin zamířil do Moskvy výměnou za jmenování vlády, anebo obětoval ministra Pelikána.

„Je to nesmyslná otázka. Pan prezident mi žádné podmínky nikdy nedával a je to ve výlučné kompetenci­ministra spravedlno­sti,“napsal redakci. Dodal, že z Hradu s ním o Nikulinovi prý nikdo nejednal.

Hra o čas?

Natahování času a využívání taktických kliček k oddálení verdiktu ministra spravedlno­sti naznačují, že do případu může promluvit politika. Pelikán minulý týden ve sněmovně upozornil, že ve věci momentálně nemohl rozhodovat.

„Rozhodovat budu, jakmile budu moci rozhodovat, protože tam jsou různé procesy, na které já musím čekat. A při tom rozhodován­í zvážím zejména závažnost daných trestných činů, to, zda ty země aktivně žádaly o něj, nebo zda si vzpomněly až později, a tak dále,“řekl Pelikán.

Kdy, kam a na základě rozhodnutí jakého ministra bude Jevgenij Nikulin z Česka vydán, zatím jasné není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia