Lidové noviny

„Končím, ale ne kvůli pár křiklounům“

Historie pohotovost­ního pluku

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Pět dní se v čele sněmovní komise pro bezpečnost a kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) udržel komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček. Včera rezignoval. Ve sněmovně přednesl emotivně vypjatý projev, při kterém nazval pravicové poslance demokratic­kou žumpou.

„Neodstupuj­i kvůli tomu, že tady bylo pár křiklounů na ulici, ale protože jsem vyhodnotil bezpečnost­ní riziko pro mě amoji rodinu,“zdůvodnil Ondráček svůj krok. Jeho výstup byl vyvrcholen­ím politické roztržky, která v pondělí vyústila v demonstrac­e po celé zemi. Byť Ondráček hovořil o tom, že na ně přišlo „pár desítek nebo stovek lidí“, jen na pražském

Za jeho ustavením stojí protirežim­ní demonstrac­e v roce 1969, které přinutily v září 1970 komunistic­kou stranu zřídit nový útvar Veřejné bezpečnost­i.

Jedním ze základních úkolů bylo „zajišťovat pořádek“při demonstrac­ích.

Pohotovost­ní pluk ČSR tvořilo 1200 příslušník­ů pluku a 400 příslušník­ů Veřejné bezpečnost­i.

Při výběru branců se hledělo hlavně na fyzickou zdatnost. Zájemce musel měřit minimálně 170 centimetrů. Výukový proces trval 19 měsíců a byl ukončen odbornou zkouškou, příslušník pak uzavřel dohodu o spolupráci.

Člen pohotovost­ního pluku byl

Václavském náměstí protestova­lo na deset tisíc demonstran­tů. Do ulic je vyhnala poslancova minulost. V roce 1989 zasahoval jako příslušník pohotovost­ního pluku proti demonstran­tům v době tzv. výstrojí i výzbrojí vybaven stejně jako příslušník Veřejné bezpečnost­i.

Nejvýrazně­jší akce pluku proběhla v rámci Palachova týdne v lednu 1989, kdy zasahoval proti demonstran­tům. Jeho příslušník­em byl tehdy i Zdeněk Ondráček, který do něj vstoupil v roce 1988.

Shromážděn­í bylo brutálně potlačeno – nasazena byla vodní děla i obrněné transporté­ry. Příslušníc­i vojenského pluku mlátili demonstran­ty obušky.

Ondráček poté v televizi hovořil o detailech zásahu.

Pohotovost­ní pluk byl zrušen v lednu 1990, tedy dva měsíce po začátku sametové revoluce.

Palachova týdne. Po brutálním zásahu mladý Ondráček v televizi postup jednotky obhajoval. Proto byl pro většinu parlamentn­ích stran jako kandidát do čela komise nepřijatel­ný. Podpořila ho mateřská KSČM, ale i část hnutí ANO. Zřejmě díky těmto hlasům při tajné volbě uspěl. Posílil se tím vztah ANO a KSČM při vyjednání podpory vlády. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) však den před de- monstracem­i náhle vyzval k odvolání Ondráčka. To kvitovala hlavně ODS. Šéf strany Petr Fiala dokonce Babiše na Twitteru povzbudil ke společnému hlasování. Vyhrocená událost ale nová spojenec- tví nepřinesla. Naopak. Ondráček v projevu před poslanci obvinil pravicové strany z lynčování. „Klidně můžete navrhnout, abych byl zbaven občanství!“burácel.

Krátce poté vyslala KSČM signál, že Ondráčkův pád jen tak neodpustí. Od jednacího stolu neodchází, ale o ANO začíná pochybovat. „Rozhodnutí, jestli se i při případné programové shodě na většině bodů rozhodneme pro toleranci vlády, je teď velmi na vážkách,“varoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředs­eda hnutí ANOJarosla­v Faltýnek Ondráčkovu rezignaci uvítal. Komplikace při jednáních s komunisty ale nečeká. „Nemyslím si, že to nějak významně ovlivnilo vyjednáván­í,“řekl.

Křeslo šéfa komise je zatím prázdné. Piráti do něj chtějí Mikuláše Ferjenčíka, ODS se přiklání k Zuzaně Majerové Zahradníko­vé. Podle politickýc­h dohod by ale měl mít předseda komise dres KSČM. Ta zatím nechce Ondráčkova nástupce označit.

Po pondělních demonstrac­ích rezignoval na post šéfa komise GIBS komunista Zdeněk Ondráček. Tvrdí, že se bojí o bezpečí rodiny.

 ?? Sněmovně českou pravici nazval Zdeněk Ondráček při svém včerejším projevu ve FOTO ČTK ?? Demokratic­kou žumpou
Sněmovně českou pravici nazval Zdeněk Ondráček při svém včerejším projevu ve FOTO ČTK Demokratic­kou žumpou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia