Lidové noviny

V Indii hraje hokej, u nás dělá umění

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Indický Himálaj ve spojení se zimním obdobím přináší obyvatelům žijícím v regionu Ladak plonkové období. „Region je odtržený na tři měsíce v roce od zbytku světa. Školy jsou zavřené. Horské silnice, které Ladak spojují s ostatními částmi Indie, jsou zavřené. Oblast je přístupná pouze letecky,“popisuje osmadvacet­iletá Noor Jahanová.

Narodila se ve vesnici Skara, která leží ve výšce více než tři tisíce metrů nad mořem nedaleko města Leh. „Kromě psaní domácích úkolů do školy mají děti během zimy spoustu volného času. Ženy tkají nebo pletou,“vysvětluje Noor.

Když jí bylo 14 let, trávila raději dlouhé zimní dny u zamrzlé vodní nádrže. Koukala se na tamní muže, jak hrají hokej. Mezi nimi byl i její bratranec. „Patřil mezi nejlepší hráče. Když jsem se dívala, jak bruslí na ledu, měla jsem husí kůži. Chtěla jsem se to také naučit, ale nemohla jsem sehnat brusle,“vypráví Noor.

Půjčovala si je od svého bratrance: „Byly mi velké, ale snažila jsem se na nich na ledu udržet.“

Netrvalo dlouho a dostala vlastní, padnoucí. Zapsala se totiž do zdejšího prvního hokejového klubu s názvem Ladakh Winter Sports Club. Ten vznikl v roce 1995 a je považovaný za jediný hokejový klub v Indii, který je podobný těm západním.

Nejlepší brankářka turnaje

Před dvěma lety se tým, ve kterém je Noor brankářkou, účastnil ženského asijského turnaje v čínském Tchaj-peji. A Noor byla vyhlášena nejlepší brankářkou turnaje. O rok později zas hráčkou zápasu v boji proti Novému Zélandu.

„Nejsme profesioná­lní tým v pravém slova smyslu. Každá z nás buď studuje, nebo pracuje,“říká Noor. Sama se vedle hokeje věnuje intenzivně umění. Absolvoval­a již magistersk­é studium se specializa­cí na restaurová­ní nástěnných maleb. „Současně je na studijní stáži souvisejíc­í s její doktorskou prací v Rakousku na Institutu restaurová­ní a konzervová­ní na Univerzitě užitého umění Ví- deň,“napsal LN Karol Bayer, proděkan pro vědeckovýz­kumnou činnost a zahraniční spolupráci Univerzity Pardubice.

Protože s Univerzito­u užitého umění ve Vídni česká fakulta úzce spolupracu­je, projevila Noor zájem o měsíční stáž. Připo- jila se k české studentce Adéle Škrabalové a v interiéru zámku v Červené Lhotě začala její práce na restaurová­ní barokní výmalby a štukových dekorací pod vedením Zuzany Wichterlov­é (vnučka profesora Otta Wichterleh­o, vynálezce kontaktníc­h čoček).

„Zuzana Wichterlov­á hodnotila práci Noor v Červené Lhotě velmi pozitivně a totéž platí o Noor i po lidské stránce, což je často při práci v malé skupině neméně důležité,“dodal Bayer. Sama Noor kvituje, že se měla možnost seznámit s odlišnou výtvarnou technikou.

LN nedávno informoval­y o úspěších žáků, které v indickém Himálaji učí hrát hokej čeští trenéři. Publikoval­y i fotografii tamního prvního národního ženského týmu. „ Brankářka je nyní v Česku. Jmenuje se Noor Jahanová a studuje restaurová­ní nástěnných maleb,“napsal redakci Karol Bayer z Univerzity Pardubice se slovy, že svět je skutečně malý.

Poprvé na kluzišti

V indickém Himálaji v obci Mulbek v Malém Tibetu nyní vyrůstá nová generace hokejistů. Ta má snazší začátky než brankářka Noor. Pomáhá jí k tomu česká organizace Brontosauř­i v Himálajích.

Díky ní žáci druhého stupně tamní základní školy dostali hokejové vybavení včetně bruslí. „Všechny nás velmi překvapilo, jak rychle se děti zlepšovaly. V porovnání s českými dětmi, které mnohdy bruslí z donucení, jsou zdejší děti velmi nadšené, protože v zimě nemají tolik možností zábavy,“popsal trenér Radek Vobr.

 ?? Se národní ženský tým postavil poprvé až při asijském turnaji. Do té doby trénoval jen na zamrzlé vodní nádrži. FOTO BRONTOSAUŘ­I V HIMÁLAJÍCH ?? Na umělé kluziště
Se národní ženský tým postavil poprvé až při asijském turnaji. Do té doby trénoval jen na zamrzlé vodní nádrži. FOTO BRONTOSAUŘ­I V HIMÁLAJÍCH Na umělé kluziště
 ?? Je krásná zkušenost,“říká Noor FOTO FREE PRESS KASHMIR ?? „Práce s evropskými díly
Je krásná zkušenost,“říká Noor FOTO FREE PRESS KASHMIR „Práce s evropskými díly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia