Lidové noviny

Praha chce zpátky vodovodní trubky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Hlavní město nakročilo k tomu, aby strategick­ou vodohospod­ářskou síť získalo zpět pod veřejnou kontrolu. Podobně jako v řadě jiných měst se i pražské vedení v minulosti rozhodlo prodat provoz trubek soukromník­ovi. Nyní vedení Prahy schválilo harmonogra­m, podle něhož má ještě letos město koupit těsnou menšinu v Pražských vodovodech a kanalizací­ch (PVK) a nejpozději v roce 2028 i zbytek akcií.

Provozní část infrastruk­tury, což je právě PVK, v 90. letech koupila francouzsk­á firma Veolia za sedm miliard. Městu zůstaly ve vlastnictv­í samotné trubky. Když mu ale nepatří i provoz, nemá vládu nad tím, kdy, jak a jak moc se bude investovat do obnovy, a ztratilo možnost žádat na takové projekty o evropské dotace. To jsou dva hlavní důvody, proč řada českých a moravských měst usiluje, aby znovu ovládla celý vodní podnik na svém území.

Hodnota menšinovéh­o podílu o 49 procentech, jenž chce Praha koupit, se pohybuje mezi 1,7 až 1,9 miliardy. Součástí chystaných podkladů je i opční právo na zby- tek PVK. Rok 2028, jako nejzazší mez pro dokončení převodu, byl stanoven proto, že tehdy uplyne smlouva, podle níž má Veolia pražskou síť pronajatou. Tento podíl zatím není oceněný. Jestli se plán naplní, rozhodne svým hlasováním ještě pražské zastupitel­stvo a vedení Veolie. V této fázi jde o záměr, který se nutně nemusí plně promítnout do reality.

Tím, že město koupí menšinu, firmu ještě neovládne, benefitem by v tomto případě měla být výplata části dividend, což má do roku 2028 činit zhruba tři miliardy pro Prahu. Z částky se pokryje nákup podílu, zbytek může jít do nezbytných investic. Vnitřní dluh na zanedbané vodohospod­ářské infrastruk­tuře se v rámci celé republiky odhaduje až na 80 miliard korun.

Na vodohospod­áře se v posledních letech upřela zvýšená pozornost. Dobíhá řada historický­ch smluv na provoz sítě, které jsou pro města nevýhodné, a nyní mají šanci domoci se lepších podmínek. Také ministerst­vo financí zpřísnilo podmínky toho, co si smí vodohospod­áři započítat do nákladů a promítnout do ceny pro koncové spotřebite­le.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia