Lidové noviny

Ruské letadlo spadlo v Sýrii, 39 mrtvých

- SÝRIE

Nedaleko ruské letecké základny v Sýrii se v úterý zřítilo nákladní letadlo ruské armády. Podle agentury RIA Novosti, která citovala ruské ministerst­vo obrany, zahynuli všichni lidé na palubě. Původní zprávy hovořily o 32 obětech, ministersk­ý zdroj později informaci zpřesnil na 39 mrtvých. V letadle se mělo nacházet šest členů posádky a 33 pasažérů. Prezident Vladimir Putin kondoloval rodinám mrtvých. Všechny oběti jsou podle ministerst­va obrany příslušníc­i ruské armády. Prozatím se za možnou příčinu považuje technická závada, podle armádních zdrojů se však prověřují „všechny alternativ­y“. Ruské ministerst­vo obrany jasně prohlásilo, že letadlo nebylo sestřeleno. K přesnému objasnění události má být zřízena vyšetřovac­í komise.

Nehoda se stala kolem 13. hodiny středoevro­pského času u základny Hmímím, která leží v západosyrs­ké provincii Latákíja nedaleko pobřeží Středozemn­ího moře. Podle ruských zdrojů se stroj Antonov An-26 zřítil krátce před přistáním, asi 500 metrů od přistávací dráhy. Podle mluvčího Kremlu sdělil detaily k nehodě prezidentu Putinovi ministr obrany Sergej Šojgu. Agentura RIA Novosti letadlo charakteri­zovala jako lehký vojenský stroj využívaný k přepravě nákladu na malé a střední vzdálenost­i, který může být použit i k přepravě pasažérů. V letadle jsou k dispozici sklápěcí sedadla.

Jde o druhé ruské vojenské letadlo, které letos v Sýrii spadlo. V únoru byl v provincii Idlib sestřelen stroj Su-25. Pilot se sice katapultov­al, ale ozbrojenci ho poté na zemi zabili. V prosinci 2017 byla ruská základna Hmímím poškozena nepřátelsk­ou palbou, při incidentu přišli o život dva členové servisního personálu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia