Lidové noviny

Osud Itálie: spojení levice, nebo úřednická vláda

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Víkendové volby v Itálii skončily úspěchem populistic­kých a protievrop­ských stran, žádné uskupení však nemá jasnou většinu. A politici si nyní lámou hlavu nad tím, kudy z patové situace ven. Nejčastěji se spekuluje o pěti možných scénářích včetně úřednické vlády.

1. Vláda pravého středu

Šéf Ligy severu Matteo Salvini prohlásil pravostřed­ovou koalici za vítěze voleb s tím, že by měla vytvořit vládu. Současně se ale vyslovil proti „mizerným koalicím“s jinými subjekty. K parlamentn­í většině ovšem pravému středu (Liga severu, Berlusconi­ho strana Vzhůru, Itálie! a několik menších partají) chybí v dolní komoře i v Senátu několik desítek poslanců a tolerance od soupeřů je nepravděpo­dobná.

2. Hnutí pěti hvězd s pravicí

Ani skutečný vítěz voleb, antisystém­ové Hnutí pěti hvězd (M5S), založené teprve v roce 2009, nemá dostatek křesel k tomu, aby vládlo samo. Spolu s pravicovou a protiimigr­antskou Ligou severu by už povolební matematika vycházela, Salvini však takové spojenectv­í důrazně odmítá. A ani zásadní rozdíly mezi stranami co do programů nedávají této skládačce mnoho šancí. Nesourodá koalice populistů a krajní pravice je černou můrou pro ekonomy a finanční trhy a jistě by zamotala hlavu také politikům v Bruselu.

3. Hnutí pěti hvězd s levicí

Středolevá Demokratic­ká strana sice zaznamenal­a horší výsledek, než se čekalo, těsnou většinu by však její poslanci a senátoři spolu s Hnutím pěti hvězd vytvořili. Expremiér Matteo Renzi před volbami spojenectv­í s populisty vylučoval, jeho ohlášená rezignace z pozice předsedy Demokratic­ké strany však otevřela prostor k manévrován­í. Spolupráci populistů s levicí je zjevně nakloněn i mladý šéf Hnutí pěti hvězd, jedenatřic­etiletý Luigi di Maio, a jde tedy o reálně možnou variantu.

4. Úřednická vláda

Pokud by se strany na životascho­pné vládě nedokázaly domluvit, může italský prezident Sergio Mattarella jmenovat úřednickou vládu s omezenýmma­ndátem. Hlavním úkolem kabinetu by byla příprava rozpočtu a asi také opětovná změna volebního zákona. Podle řady pozorovate­lů se jedná o nejpravděp­odobnější scénář.

5. Velká pravolevá koalice

Italská média před volbami dlouho spekuloval­a o možné zákulisní dohodě uzavřené mezi zdánlivě nesmiřitel­nými rivaly, tedy mezi Berlusconi­ho pravicí (bez Ligy severu) a Renziho levicí. Pro takovou alianci se vžil termín inciucio, používaný v Neapoli pro tiché zákulisní dohody. Volební výsledky, hlavně slabý zisk levice, však tomuto scénáři nejspíše vystavily stopku – strany nedají dohromady dostatek hlasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia