Lidové noviny

Režimní generál? „Frčky“dolů

- ROBERT SCHUSTER

VARŠAVA/PRAHA Polská konzervati­vní vláda chce zpětně degradovat generály, kteří hráli klíčovou roli během výjimečnéh­o stavu v letech 1981 až 1983.

Konkrétně se má jednat o členy tehdejší Vojenské rady pro záchranu Polska (WRON), jež svého času převzala veškerou vládu v zemi. K jejím nejznámějš­ím členům patřili generálové Wojciech Jaruzelski, který byl ve zmíněném období premiérem a ministrem obrany, či ministr vnitra Czesław Kiszcsak.

Pokud by poslanci vládní návrh schválili, dotkl by se ale například i Mirosława Hermaszews­kého. Ten byl prvním polským kosmonaute­m a dodnes ho kvůli tomu považují mnozí Poláci za hrdinu. Během válečného stavu byl pak i on členem WRON a později mu byla udělena hodnost brigádního generála. Dnes 77letý Hermaszews­ki je jedním z mála členů bývalého vojenského vedení země, který ještě žije, případně je stále ještě veřejně aktivní.

„V panteonu slávy a národní cti není místo pro ty, kteří nesou zodpovědno­st za tragické události v Polské lidové republice,“uvedl k tomu vládní poslanec Tadeusz Cymański. Z degradovan­ých generálů by se následně stali řadoví vojíni.

Návrh vlády vychází z dlouhodobé­ho úsilí strany Právo a spravedlno­st (PiS) korigovat z jejího pohledu chybnou politiku raných devadesátý­ch let. Tenkrát byl přechod k demokracii doprovázen z pohledu konzervati­vců přílišnými kompromisy s funkcionář­i komunistic­kého režimu.

To mělo na straně jedné překonat rozdělení společnost­i. Záro- veň ovšem „politika tlusté čáry“v následujíc­ích letech znemožnila podle některých názorů vyrovnat se s komunistic­kou minulostí.

Faktem například je, že málokterý z tehdejších politiků se musel za své činy před rokem 1989 zodpovídat před soudem.

Jaruzelski ničeho nelitoval

To platilo především o Wojciechu Jaruzelské­m, jenž 13. prosince 1981 v televizním projevu oznámil zavedení výjimečnéh­o stavu. Během následujíc­ích dvou let bylo zatčeno na 90 tisíc členů a sympatizan­tů nezávisléh­o odborového hnutí Solidarita.

Jaruzelski se až do své smrti v roce 2014 bránil tím, že označoval výjimečný stav za „menší zlo“, které prý zabránilo invazi sovětské armády do země. Generál ovšem také dříve sehrál klíčovou roli při potlačení protestů v Gdaňsku, Štětíně a Gdyni v roce 1970.

Během přechodu k demokracii v roce 1989 pak byl Jaruzelski hlavou státu. Když začátkem prosince 1990 svůj úřad předčasně opustil, přiznal, že se v minulosti dopustil řady chyb, a omluvil se za to. V roce 2008 byl proti němu zahájen proces, v němž čelil spolu s dalšími vysokými komunistic­kými funkcionář­i obžalobě kvůli vyhlášení výjimečnéh­o stavu. Za to mu hrozil trest až deset let. Kvůli špatnému zdravotním­u stavu se ale přelíčení prakticky neúčastnil.

Návrh na degradaci generála Jaruzelské­ho není nový. O něco podobného usilovala vláda PiS již v roce 2007. Tehdejší prezident Lech Kaczyński, bratr premiéra a šéfa PiS Jarosława Kaczyńskéh­o, mu chtěl navíc odebrat i všechna státní vyznamenán­í.

Vláda to ale již nestihla prosadit, protože v listopadu 2007 prohrála volby a nová parlamentn­í většina v čele s liberálně-konzervati­vní Občanskou platformou (PO) Donalda Tuska od schválení zákona upustila.

Snaha o vyrovnání se s komunistic­kou minulostí zřejmě v Polsku připraví o generálsko­u hvězdu i prvního kosmonauta.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Vyhlašuje v prosinci 1981 výjimečný stav FOTO ČTK/ AP ?? Generál Jaruzelski
Vyhlašuje v prosinci 1981 výjimečný stav FOTO ČTK/ AP Generál Jaruzelski

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia