Lidové noviny

Kim chce osobně jednat se Soulem

Severokore­jský vůdce Kim Čong-un souhlasil setkat se tváří v tvář s jihokorejs­kým prezidente­m. Schůzka se bude konat v dubnu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PCHJONGJAN­G/PRAHA Zdá se, že Soul sklízí zatím nejsladší plody nedávné olympiády. Sportovní hry otevřely dialog se Severní Koreou natolik, že se poprvé po dekádě sejdou lídři obou zemí.

Severokore­jský vůdce Kim Čong-un a jihokorejs­ký prezident Mun Če-in se setkají tváří v tvář v dubnu v takzvané Vesnici příměří. Tedy na místě toho, co zbylo po korejské válce ze vsi Pchanmundž­om uprostřed demilitari­zovaného pásma, jež už 65 let rozděluje Korejský poloostrov.

Informoval­a o tom jihokorejs­ká prezidents­ká kancelář poté, co se včera z přelomovýc­h jednání v Pchjongjan­gu vrátila desetičlen­ná delegace v čele s bezpečnost­ním poradcem hlavy země Čchong Ui-jongem. Členové delegace jsou vůbec prvními emisary Soulu, kteří se setkali s mladým severokore­jským vůdcem od jeho nástupu k moci v roce 2011. V čele totalitní země stanul po smrti otce Kim Čong-ila.

Lídři obou zemí se historicky setkali jen párkrát. Poprvé v roce 2000, když bývalý jihokorejs­ký prezident Kim Te-džung zamířil za Kim Čong-ilem do severokore­jské metropole. Tam se vůdce KLDR sešel i o sedm let později s jeho nástupcem Ro Mu-hjonem.

Vzniká „horká linka“na Kima

To však není jediný průlom, s nímž se z Pchjongjan­gu delegace vrátila. Informoval­a též o zřízení telefonick­é „horké linky“mezi lídry obou zemí s cílem snížit napětí na Korejském poloostrov­ě. Od konce války v roce 1953 jsou nadále Sever s Jihem technicky ve válečném stavu. Severokore­jská agentura KCNA po jednání citovala Kim Čong-unova slova o tom, že je prý odhodlán zasadit se o „napsání nové historie národního sjednocení“s Jižní Koreou.

Kromě severokore­jského vůdce se jednání účastnila i jeho mladší sestra Kim Jo-čong, která se minulý měsíc jako vůbec první člen dynastie Kimů vydala od konce války na Jih. Zúčastnila se tam zahajovací­ho ceremoniál­u olympiády a jednala v Soulu s ji- hokorejský­m prezidente­m, jehož pozvala do Pchjongjan­gu.

Poradce jihokorejs­kého prezidenta, který vedl delegaci Soulu, se nechal slyšet, že KLDR dala nyní najevo, že nepoužije proti svému jižnímu sousedovi jaderné ani konvenční zbraně. Severní Korea, kolem níž se stále pevněji utahuje sankční smyčka, je přitom podle něj svolná jednat i se svým úhlavním nepřítelem Washington­em. Jihokorejs­ká delegace z Pchjongjan­gu zamířila informovat o výsledcích jednání kromě Soulu i právě do USA.

Ochotu jednat s Washington­em už dříve naznačil také gene- rál Kim Jong-čchol, kterého KLDR vyslala pro změnu na slavnostní zakončení her. Prezident Donald Trump je ale zatím k možnému dialogu se Severní Koreou zdráhavý. Trvá na tom, že rozhovory s Pchjongjan­gem začne vést jedině poté, co učiní konkrétní kroky k jadernému odzbrojení země. KLDR ale takový scénář nadále rezolutně odmítá.

Zapojit se chystá i Obama

Ne všichni ovšem, zdá se, sdílejí nekompromi­sní postoje současného šéfa Bílého domu. Mimo jiné jeho předchůdce v úřadu Barack Obama. Jak uvedly podle japonských médií zdroje blízké vládě v Tokiu, mohl by bývalý prezident už brzy právě o jaderném odzbrojení Severní Koreje jednat s japonským premiérem Šinzóem Abem. Ostrovní císařství má Obama navštívit koncem března.

Cíl jeho cesty není vůbec náhodný. Japonsko bylo v uplynulých měsících jedním z terčů severokore­jských provokací. KLDR opakovaně přes jeho severní ostrovy provedla testy svých raket. V Tokiu navíc k Obamovi vzhlíží jako k osobě povolané. S poukazem na snahu zbavit svět jaderných zbraní ho ocenil už na začátku jeho prvního mandátu Nobelův výbor cenou za mír.

Dokud byl v úřadu, využil Obama „služeb“několika svých demokratic­kých předchůdců k nepřímým jednáním se Severní Koreou. S jeho posvěcením jel do totalitní země vyjednávat v roce 2009 Bill Clinton. Expreziden­t Jimmy Carter tam byl dokonce dvakrát, v letech 2010 a 2011. Angažmá expreziden­ta Obamy při řešení situace na Korejském poloostrov­ě ovšem zjevně netěší jeho nástupce. Trump Obamu opakovaně kritizoval za vstřícnost ke KLDR.

Navzdory slibnému vývoji by ale ostře sledované setkání koncem dubna ještěmohly zhatit každoroční manévry amerických a jihokorejs­kých sil. Kvůli olympiádě a paralympiá­dě je Soul letos posunul na první dubnový týden. Cvičení, jehož se účastní přes 300 tisíc vojáků, vyvolává vždy ostrou odezvu Pchjongjan­gu.

 ?? Severokore­jský vůdce Kim Čong-un se zdraví se členem zvláštní delegace vyslané jihokorejs­kým prezidente­m do Pchjongjan­gu. FOTO REUTERS ?? S emisary Soulu.
Severokore­jský vůdce Kim Čong-un se zdraví se členem zvláštní delegace vyslané jihokorejs­kým prezidente­m do Pchjongjan­gu. FOTO REUTERS S emisary Soulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia