Lidové noviny

O Vadalovi věděli Slováci pět let

- BRATISLAVA

Informace o tom, že podnikatel Antonino Vadala je v kontaktu s nejvyššími představit­eli organizova­ného zločinu, dostala slovenská policie od italských kolegů už v roce 2013. Včera o tom informoval server Aktuality.sk, v němž pracoval zavražděný novinář Ján Kuciak. Právě kvůli jeho vraždě byl Vadala zatčen a později propuštěn.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar i ministr vnitra Robert Kaliňák shodně tvrdili, že s nimi italské orgány v případu výše zmíněného podnikatel­e příliš nekomuniko­valy. Dokazuje to koresponde­nce mezi slovenským velvyslane­ctvím v Římě a hlavním italským úřadem pro vyšetřován­ímafie, kterou má redakce serveru k dispozici.

Bez ohledu na to, že slovenská policie o propojení Vadaly s mafiány věděla, dostal politik Viliam Jasaň z vládní strany Směr bezpečnost­ní prověrku nejvyššího stupně. Vadala s Jasaňem přitom spolu podnikali. Jasaň se pak dokonce stal tajemníkem bezpečnost­ní rady státu.

Policisté si odporují

Samotné vyšetřován­í vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se ani včera nijak výrazně neposunulo. Úřad speciální prokuratur­y včera oznámil, že k průběhu vyšetřován­í nebude podávat informace. Podobně jako na ministra vnitra Roberta Kaliňáka roste i tlak na odstoupení policejníh­o prezidenta Gašpara. Ten ještě včera tvrdil, že ředitel Národní protikorup­ční jednotky Róbert Krajmer se při vyšetřován­í nepohybova­l ani v domě, ani na dvoře domu, v němž došlo k vraždě. Policejní prezidium ale dnes potvrdilo, že Krajmer na místě činu byl. Rozdílné verze příběhu policisté vysvětlují tím, že Gašpar neměl o pohybu svého podřízenéh­o přesné informace.

Premiér Robert Fico včera pokračoval v útocích na prezidenta Andreje Kisku. Znovu zopakoval spekulace o Kiskově napojení na americko-maďarského miliardáře George Sorose, za což sklidil už v pondělí drtivou kritiku opozice i slovenskýc­h médií.

„Úlohou prezidenta je chránit dobré jméno Slovenska. On to nedělá a jen destabiliz­uje zemi způsobem, který je v Evropské unii nevídaný,“citoval Fica deník Sme. Kiskův mluvčí Roman Krpelan zareagoval oznámením, že prezident dnes začíná sérii jednání s politickým­i stranami o stabilizac­i situace na Slovensku. rok

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia