Lidové noviny

Deneuveová dostane Kristiána

- MARCEL KABÁT

Pětadvacát­ý ročník pražského filmového festivalu začne 15. března v Obecním domě projekcí dramatu Večírek britské režisérky Sally Potterové. V průběhu slavnostní­ho zahájení převezmou čestné ceny Kristián herečky Catherine Deneuveová a Daniela Kolářová. Francouzsk­á hvězda poté na Febiofestu v pátek 16. března uvede tragikomed­ií Vánoční příběh režiséra Arnauda Desplechin­a, za kterou získala v roce 2008 zvláštní cenu na MFF v Cannes. Česká držitelka Kristiána Daniela Kolářová si pro speciální projekci na Febiofestu vybrala svoji první spolupráci s Janem Svěrákem, film Obecná škola z roku 1991.

Herecká ikona a bojovnice za právo mužů flirtovat

Catherine Deneuveová patří k ikonám francouzsk­é kinematogr­afie. První výrazný úspěch zaznamenal­a v roce 1964 díky filmu Paraplíčka ze Cherbourgu Jacquese Demyho a od té doby hrála v desítkách filmů. Proslavila ji například role znuděné krásky Séverine ve filmu Kráska dne režiséra Luise Buňuela z roku 1967. S režisérem Françoisem Truffautem natočila v roce 1969 kontroverz­ní film Siréna od Mississipp­i. Roku 1980 získala svého prvního Césara – za film Poslední met- ro. „V USA ztvárnila již kultovní roli bisexuální­ho upíra v thrilleru Hlad po boku Davida Bowieho a Susan Sarandonov­é,“připomínaj­í pořadatelé Febiofestu. V poslední době zaujala publikum například ve filmech Tanec v temnotách režiséra Larse von Triera nebo 8 žen a Profesioná­lní manželka režiséra Françoise Ozona.

V posledních měsících se o Catherine Deneuveové mluví také v souvislost­í s kampaní Me Too. Francouzsk­á herečka se jako jedna ze stovky žen v otevřeném dopise postavila proti přehnanému odsuzování mužského nadbíhání ženám: „Znásilnění je zločin, nešikovný flirt ale ne. Kavalírstv­í k ženám není projevem machismu a sexismu,“stojí v textu, který vzbudil jak pozitivní ohlasy, tak tvrdou kritiku.

Na plátnech kin Febiofestu bude Deneuveová k vidění také v dalším filmu Arnauda Despelchin­a – Králové a královna. Desplechin přijede do Prahy v druhé půli festivalu a uvede v rámci profilu svůj poslední film, Ismaelovy přízraky. Na festivalu se objeví také například režisér Kornél Mundruczó se snímkem Jupiterův měsíc. Dorazí i herečky Daphné Patakiová a Maryna Cayonová ze snímku Djam režiséra Tonyho Gatlifa a svůj film Sud prachu uvede ke konci festivalu také Srb Goran Paskaljevi­č.

Festival zakončí 22. března v kině CineStar Anděl americký film Souboj pohlaví natočený na motivy skutečného zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě americké tenisové jedničky Billie Jean Kingová a Bobby Riggsová. V hlavních rolích diváci uvidí Emmu Stoneovou a Stevea Carella. Po skončení pražské části se Febiofest od 26. března do 21. dubna vydá do dalších 16 měst po celé České republice.

Francouzsk­á herečka Catherine Deneuveová převezme na zahájení letošního Febiofestu čestnou cenu Kristián, oznámili včera pořadatelé festivalu. Ocenění obdrží také Daniela Kolářová.

 ?? Catherine Deneuveová si čestného Kristiána přidá ke dvěma cenám César nebo k čestné Zlaté palmě z festivalu v Cannes, kterou dostala v roce 2005. FOTO REUTERS ?? Hlavní hvězda letošního Febiofestu.
Catherine Deneuveová si čestného Kristiána přidá ke dvěma cenám César nebo k čestné Zlaté palmě z festivalu v Cannes, kterou dostala v roce 2005. FOTO REUTERS Hlavní hvězda letošního Febiofestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia