Lidové noviny

Litera hlásí rekordní zájem

-

PRAHA Ocenění v rámci 17. ročníku knižních cen Magnesia Litera může stejně jako loni získat 27 knih a šest blogů. Pořadatelé cen letos zaznamenal­i rekordních 382 přihlášený­ch knih ze 139 nakladatel­ství či jiných subjektů. Mezi nimi jsou například prvotina Anny Bolavé Ke dnu nebo Transport za věčnost Františka Tichého aspirující na Literu za knihu pro děti amládež. V každé z osmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Vyhlašován­í výsledků letošního ročníku se uskuteční 4. dubna.

„Nominace jsou soubojem různých názorů a rozhodnutí,“uvedl předseda poroty Petr Fischer. Nejpočetně­ji byla obeslána Litera za prózu se 77 tituly, k největšímu nárůstu došlo v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež, oproti loňským 38 titulům jich bylo letos přihlášeno 64. Mezi nominovaný­mi je také biografie od Marka Švehly Magor a jeho doba aspirující na Literu pro objev roku. O vztahu autora k ústřední postavě jeho knihy svědčí fakt, že ho nazývá Ivanem Martinem Jirousem a neříká mu Magor. „Byl to záměr, snažil jsem si udržet od hlavní figury co největší odstup,“řekl Švehla. Do Litery se loni vrátila cena za publicisti­ku. V soutěži byla již dříve, pořadatelé pak od jejího udílení ustoupili. V letošních nominacích jsou Planeta Nippon, Antialkorá­n aneb Nejasný svět T. H. a Opuštěná společnost. V nejpočetně­ji obsazené kategorii Litera za prózu je také kniha Ondřeje Horáka Nebožtík, kte- rá je vtipně napsanou obludnou diagnózou mladého umělce, pozéra sbírajícíh­o lajky na sociálních sítích, který nedokáže vystoupit zmikrosvět­a vlastního ega. Porotci dále vybírali nominované knihy na Literu za poezii, literaturu faktu, nakladatel­ský čin a překladovo­u knihu. Nominovaní autoři představí své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních v Knihovně Václava Havla.

K výroční knižní ceně letos pořadatelé přidali výběr knih českých autorů reprezentu­jících sto let od vzniku Českoslove­nska. Sestavili ho literární historikov­é a je dostupný na webu soutěže. Odborníci a veřejnost nyní mohou vybrat tři nejlepší knihy za uplynulých sto let, pořadatelé je oznámí při vyhlašován­í výsledků. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia