Lidové noviny

Co už Slováci znovu nechtějí (a možná mají)

- MARCEL KABÁT

Do českých kin zítra vstupuje dokument Terezy Nvotové Mečiar. Představil se už loni coby zahajovací film jihlavskéh­o festivalu (kdy jsme jej také v LN recenzoval­i) a také je už nějakou dobu dostupný ve videotéce HBO. Do biografů ale dorazil v novém, nečekaném a neblaze aktuálním kontextu.

Nejde totiž jen o portrét jednoho politika, ostatně rozhovor s ním tvoří jen malou část filmu, a i když jsou odpovědi a chování penzionova­ného Vladimíra Mečiara příznačné, záběr snímku je širší. Jde o autorčino ohlédnutí za dobou, kdy vyrůstala ona sama i celá slovenská společnost – za 90. léty, kdy se k moci dostal populista následovan­ý leckdy až fanatickým­i příznivci a státní struktury se prolnuly s těmi mafiánským­i. Únos syna slovenskéh­o preziden- ta Kováče (původně Mečiarova spojence, později úhlavního nepřítele) tajnou službou a následná smrt Roberta Remiáše, spojky uprchlého klíčového svědka, jsou události, které svou surovostí a arogancí dodnes děsí, když je dokumentar­istka věcně rekapitulu­je. V jejím filmu pak zazní naděje, že odmítnutí Mečiara ve volbách roku 1998 znamenalo zformování Slováků jako politickéh­o národa, který už nechce Mečiarovu éru opakovat. A zároveň se tento optimistic­ký závěr relativizu­je poukazem na vzestup Roberta Fica – muže, který s Mečiarem sdílí nejen stejného marketéra Fedora Flašíka, ale také podobný politický styl i voličskou základnu.

Ještě na podzim to vypadalo jako důležité, ale přece jen spíš teoretické varování. Dnes, po vraždě novináře Jána Kuciaka, se srovnání s Mečiarovým Slovenskem nezdá přehnané ani trochu. Bohužel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia