Lidové noviny

Zločin v Muzeu

-

Místo unikátních minerálů astronomic­ké hodnoty jsou ve sbírkách Národního muzea jen bezcenné syntetické napodobeni­ny, odhalil v pondělí Robert Břešťan na serveru HlídacíPes.org. Ve zkratce: vedení Národního muzea přiznává, že o problému již léta ví, netuší ale, jak se něco takového mohlo stát. Byly kameny chybně či záměrně nadhodnoce­ny během akvizice? Ukradl je někdo a nahradil bezcennými kopiemi? A kdy k věci došlo? Podle náměstka generálníh­o ředitele Michala Stehlíka, citovaného v článku, k záměnám došlo před rokem 1990, takže případné trestné činy jsou již promlčené a tehdejší kurátor mineralogi­cké sbírky po smrti. „Je to trochu detektivka,“říká Michal Stehlík.

Prostředí muzea je pro děj detektivky nebo thrilleru velmi vděčné, jak ukázal světu třeba Dan Brown. Možná, že české muzeum by mohlo být i velmi dobrým rámcem pro román sociální: představme si takového chudáka kurátora, který bere v roce 1980 tisícovku hrubého a má na starosti předměty nedozírné hodnoty. Kdo by odolal tomu pokušení, zvláště když ví, že přírodní kašmírský safír od syntetické­ho prakticky nejde rozeznat bez náročného zkoumání? Nešlo by o první takový případ, policie již několik let vyšetřuje dlouholeté rozkrádání sbí- rek litoměřick­ého muzea jeho zaměstnanc­i (za čtvrt století ukradli deset tisíc sbírkových předmětů).

Na celou kauzu se můžeme dívat ještě jiným způsobem. Není dokladem pokračujíc­í kultury mystifikac­e tak oblíbené v národním obrození, kdy Muzeum vzniklo? Výjevy z bájných Rukopisů dodnes zdobí Národní divadlo, v Pantheonu Muzea do jeho rekonstruk­ce stála busta legendární­ho sázavského opata Božetěcha, tak proč by měly být kameny v jeho mineralogi­cké sbírce pravé? Češi dokázali vždy improvizov­at, a čeho se jim nedostával­o, to si prostě vymysleli. Skleněný drahokam za vitrínou plní svou funkci stejně dobře jako ten přírodní. Nemusí být pravý, stačí, aby všichni věřili, že pravý je.

Češi dokázali vždy improvizov­at – čeho se jim nedostával­o, to si prostě vymysleli. Skleněný drahokam za vitrínou plní svou funkci stejně dobře jako ten přírodní. Nemusí být pravý, stačí, aby všichni věřili, že pravý je.

Mám ale pocit, že v celém tom příběhu něco nehraje. Generální ředitel Muzea Michal Lukeš nic neskrývá, naopak ochotně pouští televizní kamery až do sejfu. Až se provede inventariz­ace, Muzeum prý slavné padělky vystaví. Připomeňme, že před necelým rokem si tentýž Michal Lukeš vymyslel, že z Pantheonu budou odstraněny busty Julia Fučíka a Fráni Šrámka, přičemž ta první zmizela již dávno a ta druhá tam dokonce nikdy nebyla. Nejsme tu tedy náhodou svědky další mystifikac­e pana generálníh­o? Co je na světě nudnějšího než mineralogi­cká sbírka? Oč je ale přitažlivě­jší sbírka kamenů spojená s nějakou historkou, jak někdo nejcennějš­í kousky nahradil sklem a nikdo si toho padesát let nevšiml? Touto mystifikac­í na druhou by se Michal Lukeš stal skutečným obrozencem 21. století a zapsal se zlatým písmem do dějin PR.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia