Lidové noviny

Likvidace dětských koutků podle Bendy

- Ad LN 17. 2.: Návrat kouření do... Tomáš Kindl, právník

Urputná snaha poslanceMa­rka Bendy o návrat kouře do českých restaurací může mít překvapivé následky.

Prolézačky, skluzavky, houpačky, trampolíny, odrážedla a spoustu hraček nabízejí dětské koutky, které vídáme v obchodních centrech, ale i mimo ně. Rodiče v nich mohou posedět a občerstvit se. Nový tabákový zákon, který nabyl účinnosti loni, zde zakazuje kouření.

Poslanec Marek Benda takové pravidlo odmítá. Podle jeho návrhu provozovat­elé budou moci zřídit „kuřárnu“(kterou bude třeba několik židlí u každého stolu). Ještě zajímavějš­í jsou však tzv. malá stravovací zařízení. Máte-li provozovnu do 80 m2, zákaz kouření se na ni automatick­y nebude vztahovat.

Před zavedením zákazu platilo, že o kouření rozhodoval provozovat­el. Jestliže zákaz někdo porušil, dopustil se přestupku. Podle Bendy provozovat­el o ničem rozhodovat nebude. Může sice zachovat nálepku „Kouření zakázáno“, ale když jeho přání někdo respektova­t nebude, žádného přestupku se nedopustí.

Benda chvályhodn­ě myslí na ochranu dětí. Nezakáže však kouření, zakáže děti! Do malých stravovací­ch zařízení bude platit zákaz vstupu osob mladších 18 let. Provozovat­el bude pod hrozbou sankcí povinen zákaz kontrolova­t. A to i v provozovná­ch označených nálepkou „Kouření zakázáno“.

Právě takovými provozovna­mi jsou i dětské koutky. Děti by tak absurdně do dětských koutků nesměly. Snad jedině s cigaretou, protože pak by vypadaly starší.

Podobných chyb, nejasností a zmatečnost­í je v tomto nedomyšlen­ém návrhu celá řada. Tento návrh nepřináší slibované uvolnění, ale naopak více regulace. Namísto jednoduché­ho a respektova­ného pravidla o nekouření uvnitř má existovat řada výjimek, podmínek a povinností. Jejich výsledek může být jediný: všudypříto­mný kouř.

Doufejme, že návrh poslance Bendy neprojde. Zákaz kouření platí zatím jen krátce. Přesto jsme si na něj bez větších problémů zvykli. Čistý vzduch oceňují nejen nekuřáci, ale i kuřáci a provozovat­elé stravovací­ch zařízení.

Oprava

V příloze LN Přijímačky na SŠ ze dne 1. 3. byla v 1. úloze části pro žáky 5. tříd otisknuta chyba. Řada má být ukončena vyšším sloupcem, skládající­m se ze čtyř čtverců. Za chybu se omlouváme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia