Lidové noviny

„Lidská“auta v obklíčení futuristů

Ženevský autosalon je plný efektních konceptů, vizí a exkluzivní­ch luxusních aut. Běžná auta ale ze scény nezmizela

- ŽENEVA

V záplavě vizí o mobilitě budoucnost­i se může zdát, že to mají obyčejná auta spočítané.

Není to ale tak úplně pravda: na autosalonu v Ženevě – který se pro návštěvník­y otevře zítra – se představí i vozy, které si může běžný člověk koupit a bez povšimnutí se v nich projet.

Novináři už mohli „lidská“auta vidět včera. Pravda, tyto novinky jsou v Ženevě ve výrazné menšině, převažují nejrůznějš­í futuristic­ké vize nebo luxusní modely. Na druhé straně jsou ale běžné modely pro své značky opravdu velmi důležité.

Co bude z této produkce k vidění? Japonská Toyota odhalila v Ženevě třetí generaci hatchbacku Auris, stále jednoho z nejdůležit­ějších modelů značky na evropském trhu. Auris dostal progresivn­í design a opět se o něco posunul k výraznější­mu a dynamickém­u stylu, přitom se jistě zalíbí širokému publiku.

I Toyota omezuje diesely

Novinka od Toyoty disponuje také zásadně obměněnou paletou pohonných jednotek. Hned dvě budou hybridní, základem je ústrojí z aktuálního priusu, nově se pak objeví verze s dvoulitrov­ým motorem a modernější logikou řízení, která zajistí dynamič- tější rozjezdy. Tato verze bude mít výkon 180 koní.

Trochu smutnou zprávou je, že novinka se dostane do prodeje až příští rok, a tak si čeští zákazníci ještě počkají. Čekat ale nebudou muset na novou verzi malé Toyoty Aygo. Inovovaný model má pozměněný design, vylepšený litrový tříválec a v prodeji se objeví už letos v květnu.

Mezi modely, které chtějí oslovit širší publikum, patří i kompaktní SUV prémiové značky Toyoty – Lexus UX. Novinka bude mít výhradně benzinové nebo hybridní motory. S diesely koncern Toyota v Evropě u běžných modelů definitivn­ě končí, zůstanou jen u pick-upů a velkých off-roadů.

Asijskou ofenzivu podporují i korejské značky. Kia, která se s modelem Cee’d pochlubila už před Ženevou, tu krom hatchbacku vystavuje i provedení kombi, které se chlubí zavazadlov­ým prostorem o objemu 600 litrů. Tady se naopak s diesely počítá, naftový motor 1,6 litru bude k dispozici ve verzích se 115 a 136 koňmi.

Hyundai v Ženevě vystavuje své větší SUV Santa Fe, které půjde po krku Škodě Kodiaq. Dalším takovým autem je nová Honda CR-V, která chce být nejprostor­nějším sedmimístn­ým SUV své kategorie. I Honda se s modelem CR-V přidává na hybridní vlnu. A novinkou je též elektrické provedení malého SUV Hyundai Kona, jež slibuje dojezd 300 km.

Opel Ženevu vynechává

Lákavé novinky přivezly do Ženevy i francouzsk­é značky koncernu PSA. Peugeot 508 je v podstatě jediný nový klasický model vyšší střední třídy. Konkurent Škody Superb vsadil na dynamický design a opravdu mu to sluší.

To nový Peugeot Rifter, malý polododávk­ový model sází na praktičnos­t a královský vnitřní prostor. Rifter má i dvojče u značky Citroën, tady nese tradiční označení Berlingo. Francouzsk­é modely budou mít ještě německého sourozence: Opel Combo. Německá značka, která se do koncernu PSA zařadila přednedávn­em, pokračuje v představov­ání novinek založených na technice francouzsk­ého koncernu. V Ženevě ale Opel fyzicky chybí, firma autosalon vynechává.

 ?? Italské Ferrari ukázalo model 488 Pista, který má pod kapotou 720 koní. Navazuje na tradici svých dřívějších osmiválcov­ých sportovníc­h modelů, jet může rychlostí až 340 km/h. FOTO ČTK/ AP ?? Osmiválcov­á tradice.
Italské Ferrari ukázalo model 488 Pista, který má pod kapotou 720 koní. Navazuje na tradici svých dřívějších osmiválcov­ých sportovníc­h modelů, jet může rychlostí až 340 km/h. FOTO ČTK/ AP Osmiválcov­á tradice.
 ?? Třetí generace Toyoty Auris je jedním z klíčových projektů japonské automobilk­y. Nejde o žádný exkluzivní model, ale z hlediska prodejů je jeho úspěch zásadní. První generace aurisů byla prvním mainstream­ovým modelem, který nabídl zákazníkům hybridní poho ?? Klíčový model.
Třetí generace Toyoty Auris je jedním z klíčových projektů japonské automobilk­y. Nejde o žádný exkluzivní model, ale z hlediska prodejů je jeho úspěch zásadní. První generace aurisů byla prvním mainstream­ovým modelem, který nabídl zákazníkům hybridní poho Klíčový model.
 ?? Novinkou francouzsk­ého Peugeotu je model 508. Jde o zástupce vyšší střední třídy, který vyniká dynamickým designem. Jeho protivníke­m na trhu je Škoda Superb. FOTO REUTERS ?? Dynamický design.
Novinkou francouzsk­ého Peugeotu je model 508. Jde o zástupce vyšší střední třídy, který vyniká dynamickým designem. Jeho protivníke­m na trhu je Škoda Superb. FOTO REUTERS Dynamický design.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia