Lidové noviny

Šéf Amazonu svrhl Gatese z trůnu

Nejbohatší Češi: vede Kellner

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Nejbohatší­m mužem planety se stal šéf internetov­ého gigantu Amazon. Do první stovky se dostal i český podnikatel Petr Kellner.

PRAHA Svět globálních boháčů hlásí několik novinek.

Zaprvé: součet majetku nejbohatší­ch lidí světa letos dosáhl rekordních 9,1 bilionu dolarů, což je o 18 procent více než loni.

A zadruhé: podle nejnovější­ho žebříčku miliardářů, který každoročně sestavuje magazín Forbes, patří prvenství řediteli Amazonu Jeffu Bezosovi. Sesadil tak z trůnu dlouholeté­ho miliardářs­kého krále Billa Gatese.

Během jednoho roku Bezos zbohatl o celých 39 miliard dolarů, a to především díky růstu akcií svého internetov­ého obchodu Amazon. Bezosův majetek se nyní odhaduje na 112 miliard dolarů, tedy asi 2,3 bilionu korun.

Poprvé od roku 1987, kdy Forbes žebříček největších boháčů světa sestavuje, obsadil první místo člověk, který pokořil hranici sta miliard. Zakladatel­i amerického softwarové­ho gigantu Microsoft Billu Gatesovi stačí 90 miliard dolarů „jen“na druhé místo.

Luxus porazil konfekci

Stálicí mezi největšími boháči je „ věštec z Omahy“Warren Buffett, šéf holdingu Berkshire Hathaway. Dalším miliardářs­kým šampionem je ale nově francouzsk­ý podnikatel Bernard Arnault, ředitel luxusního impéria

Nejbohatší lidé světa podle každoroční­ho žebříčku prestižníh­o časopisu Forbes

LVMH, do něhož patří značka Louis Vuitton nebo i v tuzemsku známá parfumerie Sephora. Podle analytiků mu ke čtvrté příčce a ke zvýšení majetku o více než 30 miliard pomohla koupě většinovéh­o podílu v domě Christiana Diora. Arnault tak na „bramborové“pozici nahradil španělskéh­o podnikatel­e Amancia Ortegu, zakladatel­e oděvní firmy Inditex. Ta po světě provozuje konfekční značky Zara nebo Bershka.

Do dvacítky nejbohatší­ch lidí světa, jejichž majetek v hodnotě 1,2 bilionu dolarů lze přirovnat k roční hospodářsk­é produkci Mexika, se vyhoupli i dva čínští podnikatel­é z oboru technologi­í. Ma Chua-tcheng se jako nejbohatší Asijec umístil na 17. příčce. Vlastní nejen sociální aplikaci WeChat s jednou miliardou aktivních uživatelů, ale i podíl ve společnost­i Tesla či hudební službě Spotify. O tři místa níže se nachází Jack Ma, šéf internetov­ého gigantu Ali- baba, jehož akcie za jeden rok narostly o 76 procent.

Ztráty prestižní žebříček hlásí u amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho majetek nyní podle odhadu magazínu Forbes činí něco přes tři miliardy dolarů, tedy o 400 milionů méně než loni.

Celkový počet dolarových miliardářů loni vzrostl na rekordních 2208 osob, jež pocházejí ze 72 zemí. V žebříčku se letos obje- vilo téměř 260 nováčků, kteří podnikají ve výrobě svatebních šatů, dětských hraček nebo elektrický­ch automobilů. Většina z nich je přitom z Číny, následují je Američané.

Celosvětov­ý počet dolarových miliardářů loni vystoupil na rekordních 2208. Celková hodnota jejich majetku se zvýšila na 9,1 bilionu dolarů (186 bilionů Kč).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia