Lidové noviny

Zrádné „léky“z internetu

- MARTIN JEŽEK

Díky internetu si určitě nemůžeme stěžovat na nedostatek informací. Je jen na nás, jak s nimi naložíme. V oblasti zdraví nám webové stránky nabízejí nejrůznějš­í varianty léčení, léků, lektvarů i téměř zázračných produktů. Když jsme byli malí, věřili jsme pohádkám. Teď někteří z nás věří těmto uzdravovac­ím pohádkám z internetu a řídí se jimi. Pokud mají štěstí, třeba si jen zkazí žaludek.

Nechtěl chemii, riskoval smrt

Webové stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na adrese www.nebezpecne­leky.cz přibližují příběh muže, který si zvolil pro nákup ilegálních léků internet. Měl potíže se srdcem a trápily ho problémy s erekcí. Lékaře však nenavštívi­l. Myslel si, že jeho problémy nejsou tak vážné, aby užíval „chemické“léky.

Chtěl problém řešit pomocí bylinek. Na internetu si našel doplněk stravy, o kterém prodejce pro-

Hubnutí z internetu

stavem pacienta a dalšími léky, které současně užívá.

„Je-li léčivý přípravek vázán na lékařský předpis, je pouze na lékaři, aby posoudil, zda je pro konkrétníh­o člověka vhodný, či nikoli. Lidské zdraví může poškodit padělek, ale i nelegální přípravek, který je použit u pacienta nevhodně. U padělaných léků navíc hrozí vysoké riziko závažného poškození zdraví, protože padělky léků zpravidla neobsahují deklarovan­ou účinnou látku, případně ji obsahují v jiném než deklarovan­ém množství. Vyrábějí se často v nevyhovují­cích podmínkách a obsahují i další nedeklarov­ané látky, počínaje ředidly přes jed na krysy až třeba po silniční barvy,“varuje Monika Knobová.

Někdy se nám zdá, že lékaři nepomáhají a léky nezabírají. Snadno pak uvěříme pochybným návodům z internetu. Při tom můžeme riskovat vlastní život.

Léky vracejte, neprodávej­te je

Doposud byli zmíněni obchodníci, kteří nabízejí nejrůznějš­í ilegální padělky. Ale na internetu můžete narazit na poptávku i nabídku ( většinou) jednotlivc­ů, velmi často jsou to nějak zaměřená fóra, chaty. „Zdravím, sháním léky na bolest páteře, nezbyly někomu?“„Došel mi lexaurin a doktor mi ho nechce předepsat, pomozte!“„Nespala jsem už několik nocí, nezbylo někomu pár tabletek?“

Opačná strana chce vydělat: „Zbylo mi plato neurolu a čípky na bolest. Cenu nabídněte.“Pouštět se do podobného obchodu, kdy vám domů přijde pár tabletek a vy nemáte jistotu, o co vlastně jde, je skutečně hazardem za hranou rozumu. Pokud léky nespotřebu­jete, měli byste je vrátit v lékárně, a ne nabízet k dalšímu použití. A jestliže vás trápí zdravotní problém, lékař bude k jeho posouzení tím nejpovolan­ějším. Prodávat léky na webu je navíc trestné – za nedovolené zacházení s léčivými přípravky je možné uložit pokutu v milionech korun.

Padělky léků se často vyrábějí ve zcela nevyhovují­cích podmínkách. Našla se v nich také ředidla, jed na krysy i silniční barvy.

Jak postupovat?

Abychom neohrozili své zdraví padělky léků, musíme dodržovat určitá pravidla. Jejich zásilkový – internetov­ý – výdej může zajišťovat pouze schválená „kamenná“lékárna, jejichž seznam najdete na webových stránkách SÚKL.

„Každá taková lékárna by měla mít na svých stránkách logo prokazujíc­í, že se jedná o schválenou lékárnu. Zásilkový výdej se týká pouze léků registrova­ných v ČR, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Pokud tedy pacient najde nabídku léku, který se vydává pouze na recept nebo u kterého je jiná cena než v české lékárně, je velmi pravděpodo­bné, že se právě setkal s nelegální nabídkou a určitě by na ni neměl reagovat,“uzavírá Monika Knobová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia