Lidové noviny

Nebezpečný může být i běžný lék

-

Elektronik­u, knihy, oblečení a další zboží a služby si stále častěji objednávám­e prostředni­ctvím webu. To jsou běžné a v podstatě bezrizikov­é komodity. Jiná situace je u léků. Vzhledem k jejich povaze je nepovažuje­me za běžné zboží. Pozitivně i negativně totiž dokážou ovlivnit to nejcennějš­í, co máme – naše zdraví. Proto musí být při jejich výdeji provedena takzvaná dispenzace, tedy základní poučení pacienta o správném užívání léku, ale také ověření vhodnosti léku pro daného pacienta či kontrola vzájemného ovlivnění s jinými léky či potravinam­i. A garantem tohoto odborného posouzení je právě lékárník, případně farmaceuti­cký asistent.

OČIMA ODBORNICE

Pokud pomineme nelegální obchodován­í s léky na internetu, které je výrazně rizikové, a budeme se věnovat legálnímu přístupu k lékům na internetu, je nutné vzít v úvahu především potenciáln­í rizika jejich špatného užívání.

I běžný lék, jakým je třeba paracetamo­l, může být nebezpečný, pokud nedodržíte pravidla jeho užívání. Základní informací pro správné užívání je samozřejmě příbalový leták, ale ruku na srdce, kdo ho někdy přečetl celý a dokázal posoudit všechny informace v něm obsažené? Většina pacientů spoléhá na instrukce lékárníka a (v případě léků na předpis) lékaře. Takové rady ale v e-shopech chybí.

A co na internetu chybí hlavně? Rada před samotným pořízením léku. Informace, zda právě pro vás a ve vaší situaci je vámi vybraný lék vhodný. Jestli vám přípravek místo pomoci naopak neublíží, třeba proto, že už podobný lék užíváte, nebo proto, že se nesnese s léky, které užíváte pravidelně. Jestli neexistuje vhodnější (a možná i levnější) léčivý přípravek na vaše obtíže. A chybí také posouzení, jestli náhodnou nejsou vaše zdravotní potíže natolik závažné, že je lepší rovnou navštívit lékaře.

Jako lékárnice, která má ráda své pacienty, doporučuji: léky si vyzvedávej­te v lékárně. Žádejte od lékárníka radu již při výběru léku, pokud vám ji neposkytne sám. Ideálně si najděte svého lékárníka a konzultujt­e s ním své potíže i užívané léky. Lékárník je vzdělaný odborník na léky a ví o nich i o jejich vlivu na vaše tělo nejvíc ze všech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia