Lidové noviny

MUDr. Google lékaře nenahradí

- MARTIN JEŽEK

Který laik pozná matoucí, nepravdivé amožná i nebezpečné „odborné“informace na internetu? Pokud jsou zdánlivě „fundovaně“a líbivě podané, neodborník může mít potíže prohlédnou­t, že ve skutečnost­i jde o blud. Nápovědou mu může být jen to, zda je našel na seriózním a odborně uznáva- ném webu. Takový může pacientům doporučit třeba jejich lékař.

Diagnóza na dálku? Ne!

Vedoucí psycholožk­a Fakultní nemocnice Brno Hana Neudertová si však nemyslí, že by web, byť odborně vedený, mohl nahradit osobní kontakt s lékařem.

„Snahy o léčbu přes různé sociální aplikace existují. Virtuální lékař může jistě mít své opodstatně­ní a tento koncept může být přínosný v situacích, kdy pacient nemá přístup k okamžité lékařské péči a svůj stav vnímá jako závažný. Přesto zde ale existují velké limity ve ztrátě osobního kontaktu, vymizení vztahu mezi lékařem a pacientem a nemožnost lékaře přistupova­t k pacientovi individuál­ně a jedinečně,“říká doktorka Neudertová.

Podle ní totiž stále platí, že člověk je jedinečný a originální a lékař to musí brát v úvahu, když stanovuje jeho diagnózu. Mohla by být zkreslená či zredukovan­á, kdyby pacienta neviděl, nezaznamen­al by jeho chování a reakce, které bývají součástí posouzení zdravotníh­o stavu.

„Lékař se musí opírat o tvrdá a zdůvodnite­lná fakta – ta může získat elektronic­kou cestou. To ale ne vždy stačí pro stanovení správné diagnózy s návrhem následné terapie, zvláště v psychosoma­tických projevech onemocnění. Pochybuji, že byste našel lékaře, který by diagnostik­oval bez toho, že si pacienta osobně prohlédne.“

Ani lékař je nepřesvědč­í

Labilnější, úzkostlivě­jší lidé, kteří hledají pro své bolesti léčbu na internetu, si mohou vsugerovat nejrůznějš­í bludy. Bolest na prsou, to bude jistě infarkt, úporně bolící hlava znamená určitě nádor mozku. Na internetu jsou popsány příznaky, o nichž si takový nešťastník vsugeruje, že přesně takové má. Co mu poradit, aby nezjistil, že má všechny choroby světa? Vypnout počítač a jít si zaplavat?

„Domnívám se, že pokud je člověk schopen vypnout počítač a jít se ven projít a pročistit hlavu od špatných myšlenek, jedná se o poměrně zdravou zvládací reakci. Tu ale bohužel většinou popsaní bolestíni neumějí efektivně použít. Jejich úzkost a obavy z katastrofi­ckých scénářů neklesnou ani v okamžiku, kdy mají v ruce negativní nález potvrzujíc­í to, že jsou plně zdrávi,“upo- zorňuje psycholožk­a Hana Neudertová.

Pro ně je podle ní dobré nechat se kvalitně vyšetřit u odborného lékaře. Problém ale nastává poté, když přesvědčen­í o špatném fyzickém stavu nepomíjí ani po objektivní­m potvrzení dobrého zdraví.

„Pak je vhodné připustit si, že za negativní myšlenky o zdraví může spíše narušená psychika než špatně fungující tělo. Pokud tohle člověk přijme, je už jen krůček od toho, zahájit psychotera­peutickou, případně psychiatri­ckou péči. Způsob léčby s následnou změnou životního stylu, charakteru myšlenek, pocitů a vztahu ke svému tělu je cesta ke znovunabyt­í pocitu spokojenos­ti s vlastním zdravím a životem. A k té určitě nepatří zkoumání nemocí na pochybných internetov­ých stránkách,“říká doktorka Neudertová.

Internet je plný informací a rad, a to i těch zdravotníc­h. Některé jsou platné, jiným se věřit nedá. A výjimkou nejsou ani naprosto zoufalé hlouposti.

Opomíjená psychika

Psycholožk­a Neudertová má zkušenosti s pacienty, u nichž ani po negativním komplexním vyšetření přesvědčen­í o závažném onemocnění nezmizelo.

„Když je takový člověk přesvědčen­ý o existenci závažné fyzické choroby, těžko si hledá cestu k psychologo­vi. I přes poměrně dobrou osvětu o propojenos­ti psychiky s dobrým stavem těla dnes lidé vysvětlení o negativním dopadu chronickéh­o stresu či disharmoni­i ve vlastním životě a vztazích neradi přijímají. To pak ale vede k čím dál větší zacyklenos­ti a prohlouben­í fyzických potíží,“uzavírá doktorka Neudertová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia