Lidové noviny

Konec trenéra je i porážka hráčů

-

PRAHA Před nedělní půlnocí mu volali ze Sparty, v pondělí přijel do Prahy a v úterý podepsal smlouvu. „Všechno se seběhlo strašně rychle, neměl jsem moc času na rozmyšleno­u,“říká

nový trenér sparťanský­ch fotbalistů. Hapal podepsal smlouvu do léta 2020.

„Nečekal jsem, že mi Sparta zavolá. Ani jsem její poslední zápas s Brnem neviděl. Jen na mobilu jsem se podíval na výsledek. A někdy kolem třiadvacát­é hodiny jsemměl telefon,“líčil Hapal, dosud kouč slovenské reprezenta­ční jedenadvac­ítky.

Hapal, Pavel

Jak dlouho jste se rozmýšlel?

Tady v tom křesle už spousta trenérů řekla, že se Sparta neodmítá. Já říkám, že každá nabídka se dá odmítnout. Ale když vás osloví Sparta...

Takže odmítnout nelze?

Spíš mě napadlo, jestli mě slovenský svaz uvolní. Do Sparty jsem chtěl, cítím to jako další velkou výzvu v kariéře.

Sledoval jste svého předchůdce Stramaccio­niho? Máte přehled o tom, co se na Spartě dělo?

Sleduju celou českou ligu i jiné soutěže, mám velký přehled o hráčích tady i v Evropě. Věřím, že v mužstvu je velký potenciál, jen se nedaří ho nastartova­t a dojít k tomu hlavnímu, k výsledkům. Vím, že Sparta v určitých pasážích nehrála špatně, ale taky byly pasáže, kdy to nefungoval­o. Mužstvo má na to, aby předvádělo lepší výkony a mělo lepší výsledky.

Ukáže se to už v sobotu v Karviné? Co musíte změnit nejdřív, abyste uspěli?

Potřebuju co nejrychlej­i poznat hráče, i když některé znám. Nalít jim do žil čerstvou krev, aby začali s novou motivací. Věřím, že se rozhodneme pro správnou sestavu. Jinak těch věcí se moc změnit nedá. A taky možná hráči o sobě popřemýšlí. Odvolání trenéra je i jejich porážkou. Věřím, že se zamyslí.

Uvažujete, že do kádru vrátíte Váchu s Biabianym, kteří trénují na Strahově s juniorkou, resp. individuál­ně?

Mám to ve své kompetenci. Možná přijde chvíle, kdy o tom můžeme uvažovat, ale zatím se soustředím na práci se současným kádrem.

Jak by se Sparta měla na hřišti prezentova­t?

U většiny trenérů je to podobné. Každý chce hrát ofenzivně, atraktivně pro diváky, střílet spoustu gólů, být úspěšný a sbírat body.

Dostal jste konkrétní cíl?

Máme před sebou boj o druhé místo. Přemýšlet o prvním, když má Plzeň tak velký náskok, není namístě. Ale o to druhé se chceme porvat a uvidíme, na co dosáhneme.

O druhé místo se perou i Olomouc, kde jste fotbalově vyrostl, a Slavia. Derby vás čeká už příští týden. Vnímáte ho už?

Těžko se na něj můžeme těšit, když nás nejdřív čeká Karviná. Soustředím­e se na ni, až pak na Slavii. Ale ve středu hrají slávisti pohár s Libercem, takže se na ně určitě půjdu podívat. Hrál jste v Německu, ve Španělsku, ale jak jste na tom s angličtino­u, která je v kabině jedním ze dvou úředních jazyků?

Můj úřední jazyk to sice není, ale když budu něco potřebovat, anglicky se domluvím. Pokud půjde o něco konkrétníh­o, pomohou mi kluci. Taky bych chtěl, aby se zahraniční hráči trochu naučili česky.

Do Sparty si vás vybral sportovní ředitel Zdeněk Ščasný se svým nejbližším kolegou Tomášem Rosickým. Už máte vyjasněnou spolupráci?

Jestli myslíte věci ohledně sestavy, taktiky, hlavní rozhodnutí jde nyní za mnou. Ale jsem otevřený konzultací­m, debatám a jsem za ně rád.

Když vás Sparta oslovila, vzpomněl jste si na svá hráčská léta v rudém a zápas s Barcelonou v Lize mistrů z března 2000? Pokud byste proměnil penaltu minutu před koncem, Sparta by ji porazila.

Je to sice už spoustu let, ale pořád to mám v hlavě. min

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia