Lidové noviny

Zavřou dveře Polákům do Bílého domu?

- MILAN ROKOS

Její prarodiče zahynuli v Osvětimi. Její otec přežil válku jen díky útěku do Švýcarska, maminka ji přečkala v Grenoblu. Francouzsk­á historička Annette Wieviorkov­á má kvůli své rodině k bádání o holokaustu blíž než většina ostatních odborníků. Když jsem se jí při pražském rozhovoru zeptal na nový polský zákon trestající výroky spojující holokaust se zemí našeho souseda, chvíli se zamyslela a pak řekla: „Jsem velmi rozzlobená.“

Včerejší zprávy pak naznačují, že rozzlobení na polskou vládu nejsou ani zdaleka jen Židé a historici. Zákon, který může straně Právo a spravedlno­st (PiS) nahnat pár hlasů polských nacionalis­tů, poškozuje našeho severního souseda i na globální scéně.

Polský server Onet.pl přinesl zprávu, že pokud Poláci svůj zákon nezruší, budou mít jejich političtí představit­elé zavřené dveře do Bílého domu. A to navzdory faktu, že PiS se vždy profiloval­a jako proatlanti­cké uskupe-

ORBIS UNUS

ní, které partnerstv­í se Spojenými státy hlasitě preferuje například před svazkem s Německem či jinou evropskou zemí.

Server se odvolává na tajnou zprávu americké administra­tivy z 20. února. Wess Mitchell, náměstek ministra zahraničí, podle ní prohlásil, že zákon je nepřijatel­ný, protože porušuje svobodu slova. Američané dali údajně Varšavě tříbodové ultimátum: do vyřešení krize – tedy zrušení zákona – neproběhno­u žádné bilateráln­í schůzky polských představit­elů s Donaldem Trumpem a viceprezid­entem Mikem Pencem. Pokud by Poláci neustoupil­i, mohl by Washington přestat financovat vojenské projekty v Polsku. A pokud by Polsko uplatnilo zákon proti americkému občanovi, následky by byly „dramatické“.

Pokud je zpráva, kterou včera převzala většina polských médií pravdivá, nečeká vládu Mateusze Morawiecké­ho lehké rozhodován­í. Buď ztratí před národem tvář a připustí existenci „polských koncentrač­ních táborů“, nebo si rozzlobí spojence ze zámoří. Při polské vládní euroskepsi je pak otázka, jaký blízký spojenec by Varšavě zbyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia