Lidové noviny

Inaugurace útokem

- SLOUPEK LN

PRAHA budově,“sdělil Zeman. Do prezidento­vých deseti milionů se soudě podle projevu nepočítají novináři, zvláště ti, kteří ho kritizují, podnikatel Zdeněk Bakala, po němž zůstalo krachující OKD a který vlastní vydavatels­tví Economia, a ti politici, o nichž Zeman soudí, že se bojí posilování prvků přímé demokracie.

Právě tyto prvky si prezident zvolil za ústřední téma své druhé pětiletky. Uvedl, že pokud mají lidé dost rozumu, aby rozhodli, kdo vyhraje volby, zvládnou rozhodovat i o dalších otázkách. Při- takal proudu, který ve sněmovně ztělesňuje hlavně SPD Tomia Okamury – rozleptává­ní zastupitel­ské demokracie s argumentem, že lidé sami nejlépe vědí, co chtějí. Naplněním trendu je především zákon o obecném referendu, který leží ve sněmovně.

Zeman při projevu přiživil atmosféru dělení na rozumný, opomíjený lid a na uzurpující elitu, která se o moc nechce podělit. „Občas slyším od skupin lidí, kteří zastávají svůj názor, že ti, kdo ho nesdílí, jsou lůza. To si vždy připomínám operu Braniboři v Čechách, kde je krásná věta: My nejsme lůza, my jsme lid,“řekl prezident.

Tvrzení o „zapouzdřen­ých nátlakovýc­h skupinách“dokládal údajnými výroky nejmenovan­ých komentátor­ů. Jeden měl napsat, že se Češi dělí na obyvatele a občany, a jen ti druzí jsou uvědomělí. Zeman tak použil mocnou zbraň – výrok, který kvůli neudání zdroje nelze ověřit, ale prezident mu svým úřadem dává váhu. Pokračován­í a TÉMA Čtěte na stranách 2 a 3 Poznámka na straně 12 Projev prezidenta na straně 13

 ??  ?? KATEŘINA SURMANOVÁ
KATEŘINA SURMANOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia