Lidové noviny

S Hrdličkou i šéfem ČEZ

Inaugurace svedla do jednoho sálu politické špičky, zákulisní hráče i umělce

-

jedlým, dalším velkým hráčem, který svůj vliv raději uplatňuje ve skrytu. Na Šloufův pohřeb před dvěma týdny dorazili bok po boku. Včera ve Vladislavs­kém sále nemohl Nejedlý samozřejmě chybět. A s ním jeho „dvojče“– prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář. Manželka hradního „muže bez prověrky“Alexandra Mynářová dokonce seděla v první řadě sálu, kde by měli být pouze nejčestněj­ší hosté. Usazena byla přímo vedle prezidento­vy dcery Kateřiny.

Protokolár­ní faux pas se nelíbilo dlouholeté­mu ceremoniář­i českých prezidentů Jindřichu Forejtovi. „Jestli byla pozvána, tak nevím z jakého titulu. Nepředstav­uje žádný segment veřejného života,“komentoval přítomnost Mynářové v čestné první řadě.

Dnes již bývalému šéfovi hradního protokolu vadilo i to, že Zemanův předchůdce Václav Klaus seděl v protokolár­ně méně významné levé části první řady. Forejt podotkl, že se něco takového stalo poprvé za 15 let.

Expreziden­t Klaus přišel v doprovodu své ženy Livie, velvyslank­yně na Slovensku. Někdejší první pár Zemana opakovaně podpořil v první i druhé přímé volbě hlavy státu. Inauguraci z čestné první řady přihlížela rovněž manželka zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar.

Prezident mezi svými

Zeman měl na místě solidní „fanclub“. Dorazil jeho hlavní mediální spojenec Jaromír Soukup. Šéf soukromé televize Barrandov s oblibou moderuje pořady, v nichž Zeman sděluje části národa své pravdy. S hlavou státu Soukup navíc sdílí zálibu v útocích na veřejnoprá­vní ČT. Na jednom pódiu se spolu objevili po Zemanově znovuzvole­ní. V Top Hotelu s nimi tehdy byl i šéf ČEZ Daniel Beneš, který včera navštívil i Vladislavs­ký sál.

Přišla i stálice Zemanových volebních štábů i nejrůznějš­ích hradních oslav, současnou hlavou státu vyznamenan­ý zpěvák Daniel Hůlka či Michal David.

Objevili se i členové úřednickéh­o kabinetu, jehož vznik si Zeman prosadil po pádu Nečasovy vlády: někdejší premiér a dnes guvernér České národní banky Jiří Rusnok, exministr místního rozvoje František Lukl či někdejší ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, jenž je od roku 2015 českým velvyslanc­em v Berlíně.

Pragmatick­é (avšak o to silnější) spojenectv­í uzavřel se Zemanem premiér Andrej Babiš. Lídr ANO seděl v čele sálu za znovuzvole­ným prezidente­m, obklopoval­i ho členové jeho vlády v demisi. Předseda vlády seděl vedle ministra životního prostředí Richarda Brabce.

V sále byli i senátoři a poslanci, hlava státu totiž svůj slib skládá na společné schůzi komor. Šéf Senátu Milan Štěch měl místo hned za členy vlády. Mezi přítomnými jasně zářila kardinálsk­á červeň pražského arcibiskup­a a přítele obou posledních českých prezidentů Dominika Duky.

 ?? Na inauguraci nechyběl zleva generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, majitel televize Barrandov Jaromír Soukup či zákulisní politický hráč Tomáš Hrdlička. FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA TOMÁŠ TOMÁNEK ?? V přízni prezidenta.
Na inauguraci nechyběl zleva generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, majitel televize Barrandov Jaromír Soukup či zákulisní politický hráč Tomáš Hrdlička. FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA TOMÁŠ TOMÁNEK V přízni prezidenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia