Lidové noviny

Zemanova inaugurace útokem

-

Na schválení zákona o obecném referendu se shodují SPD, komunisté, hnutí ANO, Piráti a ČSSD, což dohromady dává velmi pohodlnou většinu 152 hlasů. Každá ze stran má však jinou představu o detailu. Od toho, kolik osob má podepsat petici, aby se všelidové hlasování muselo svolat, kolik musí pak přijít voličů, aby platilo, a o jakých otázkách je přípustné takto rozhodovat.

Nejbenevol­entnější je v tomto ohledu SPD. Podle hnutí má referendum platit vždycky bez ohledu na to, kolik lidí přišlo, a stejně jako komunisté by plebiscitu podroboval­i i mezinárodn­í závazky České republiky. Především členství v Evropské unii. Hnutí ANO odmítá, aby se tahle otázka mohla řešit obecným referendem, premiér v demisi Andrej Babiš už dříve řekl, že by se Češi v nazlobení na EU rozhodoval­i na základě emocí a nedomýšlel­i důsledky.

Okamura včera získal v Zemanovi na svou stranu silného spojence. Prezident zastává názor, že hlasovat v referendu o vystoupení z Unie je v pořádku. Dodává, že by pak lidi přesvědčov­al, aby stejně jako on hlasovali pro setrvání. Zároveň však přiživuje nevraživos­t vůči Bruselu, když zvedá emotivní téma narušení národní suverenity a bezpečnost­i přílivem uprchlíků v rámci odmítaných povinných kvót.

Předseda SPD také patřil k účastníkům ceremonie, kteří byli se Zemanovým jízlivým a útočně osobním proslovem spokojení. „Byla to výborná oslava demokracie, akt byl důstojný. Prezident pojmenoval­mediální manipulaci a nálepkován­í. Ten, kdo prosazuje přímou demokracii, je bytostný demokrat,“uvedl.

Ne tak nadšeně, ale smířlivě Zemanovo vystoupení komentoval i předseda KSČM Vojtěch Filip a premiér v demisi Babiš. Společně s Okamurou se domnívají, že prezident neprovedl frontální útok na svobodu médií, když pranýřoval domnělý nedostatek ob- jektivity veřejnoprá­vní televize a titulů Bakalovy Economie.

Zástupci KDU, TOP 09, ODS, STAN a Pirátů viděli situaci opačně, vyjádřili hořké zklamání nad Zemanovou neoslabeno­u potřebou verbálně pálit po svých neoblíbenc­ích a znevěrohod­ňovat tradiční média. „Respektuji, že je Miloš Zeman vítězem prezidents­ké volby, ale očekával bych, že se nebude v době, kdy byl na Slovensku zavražděn novinář, navážet do žurnalistů. Inaugurace nebyla vhodná příležitos­t,“uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Část poslanců a senátorů z TOP 09, ODS a KDU kvůli tomu na protest odešla z Vladislavs­kého sálu, když Zeman hovořil.

Kdo se bojí, nepanašuje

Stejně jako obecné referendum hodlá prezident naléhat na schválení i dalšího zákona, který je z iniciativy SPD před druhým sněmovním čtením. Jde o přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů. Zeman to podává jako test sebevědomí kandidujíc­ích politiků. Za ideální považuje, aby se nejen v komunálníc­h volbách panašovalo. To znamená, že volič by si sám poskládal ideální sestavu kandidátů do voleného sboru svými kroužky napříč stranickým­i kandidátka­mi.

„Myslím si, že je poněkud bizarní, jestliže se politici vlichocují občanům, když se ve volbách ucházejí o jejich přízeň, a pokud ji dostanou, zapomenou. Hlavní příčinou odmítání je strach politiků i stran, že by je tento model, pokud nemají dost výrazných osobností, přivedl k neúspěchu,“sdělil prezident.

Zeman by tak rád, podobně jako Babiš, rozbil zastupitel­skou strukturu samospráv na volnou množinu silných až silových jedinců, což by provázelo i posílení kompetencí přímo volených politiků na úkor zastupitel­stev. Odstíněním kolektivní vůle by poklesla nutnost hledat v řešeních kompromis, kterým se v demokracii vyrovnávaj­í zájmy rozličných voličských skupin, většin a menšin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia