Lidové noviny

Pelikána má střídat Mlsna

- Poznámka na straně 12

v důsledku zátahu ve Strakově akademii.

Přímo ve vládě Jiřího Rusnoka se pro něj místo nenašlo, ale opět se dokázal uchytit jako náměstek, tentokrát u ministryně spravedlno­sti Marie Benešové.

Další politické angažmá si našel jako náměstek po boku Marcela Chládka (ČSSD), ministra školství ve vládě Bohuslava Sobotky. Tam skončil po patnácti měsících a volně přešel na další resort, kde působí dodnes. Na postu náměstka ministra vnitra pracuje téměř tři roky. Mlsny se nedotklo ani poslední střídání garnitury, přestože jinak členové Babišovy vlády měli s vysokými úředníky z předešlé éry málo slitování. Nejdřív mu velel exministr Milan Chovanec (ČSSD), dnes spadá pod Lubomíra Metnara (za ANO).

Ambiciózní legislativ­ec

V posledních měsících Mlsna mediálně vystupoval ve spojitosti s kauzou duplicitní­ch podpisů zákonodárc­ů na kandidátní­ch listinách do prezidents­kých voleb. Ministerst­vo vnitra krátce před uzavřením registrací změnilo výklad ustanovení zákona o přímé volbě. Byť před první přímou volbou trvalo na tom, že senátoři a poslanci mohou svým podpisem do klání o Pražský hrad poslat jen jednoho kandidáta, před konáním volby druhé bez širšího vysvětlení otočilo a umožnilo zákonodárc­ům nominovat více kandidátů. Paradoxní je, že šlo o zákon, jehož spoluautor­em je právě Mlsna.

Díky ministersk­é otočce se do boje o Hrad dostalo dalších šest kandidátů. Registrace řešil i Nejvyšší správní soud, který vnitro za výklad ostře zkritizova­l. Kandidáty však v boji o post hlavy státu nechal. Na pokárání soudu Mlsna nijak nereagoval.

Právník se nikdy netajil vysokými ambicemi. Políčeno měl v roce 2013 i na pozici soudce Soudního dvora Evropské unie. Přes varování odborníků, že neuspěje, ho na post tlačila Nečasova vláda. Místo výběrového řízení Mlsnu nominovala napřímo, čímž porušila pravidla.

Do Strakovy akademie tak z Lucemburku přišel dopis, kterým Mlsnu odmítli, protože byl příliš mladý a těsně spojen s politickou mocí. Právě na to odborníci z justice upozorňova­li, když před jeho nominací varovali. Opoziční ČSSD pak Mlsnu marně vyzvala, aby na post ministra bez portfeje rezignoval, protože udělal Česku ostudu.

Fotbalový sudí

Mimo politiku se právník dobře rozkoukal i ve fotbalovém prostředí, odkud má řadu cenných a vliv- ných známých, například Miroslava Peltu. Působil i jako aktivní rozhodčí. Dodnes je místopředs­edou komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Dosazení Mlsny do této vysoké pozice se nelíbilo Unii evropských fotbalovýc­h asociací (UEFA), jejíž konvence zakazuje vměšování se politiků do fotbalu. Kvůli tomu na FAČR poslala dokonce vytýkací dopis.

Zdroje LN z justičního prostředí označují za Mlsnův hlavní rys ambiciózno­st. To by samo o sobě nepřekážel­o, ale Mlsnovo kličkování mezi úřady a schopnost přizpůsobi­t se jakýmkoliv poměrům vzbuzují u řady justičních špiček obavy. „Je to typ přidrzlého politickéh­o náměstka ze staré líhně, schopného všeho. Má hroší kůži,“sdělil pod příslibem anonymity pražský právník. „Nepřekvapu­jemě to, vždycky chtěl být vlivný,“uvedl další.

Zástupci justice se obávají, že s Mlsnou přijde změna k horšímu, protože podle nich vykazuje nekriticko­u loajalitu tomu, komu zrovna slouží.

Oslovení zástupci justice se obávají, že s Mlsnou přijde změna k horšímu, protože vykazuje nekriticko­u loajalitu tomu, komu zrovna slouží

 ??  ??
 ?? (na snímku vlevo) v roce 2012, kdy ho prezident Václav Klaus jmenoval ministrem bez portfeje. Kromě právnickéh­o prostředí se Mlsna hbitě pohybuje i ve sportovním prostředí. Je místopředs­edou komise rozhodčích ve Fotbalové asociaci ČR. Dříve dokonce jako r ?? Petr Mlsna
(na snímku vlevo) v roce 2012, kdy ho prezident Václav Klaus jmenoval ministrem bez portfeje. Kromě právnickéh­o prostředí se Mlsna hbitě pohybuje i ve sportovním prostředí. Je místopředs­edou komise rozhodčích ve Fotbalové asociaci ČR. Dříve dokonce jako r Petr Mlsna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia