Lidové noviny

Ministr Kaliňák má další nesnáz

Exmodelka jednala u Merkelové

- MARTIN SLIZ BRATISLAVA

Slovenský prokurátor Vasiľ Špirko obvinil ministra vnitra Kaliňáka z pokusu o diskredita­ci své osoby. Mělo jít o pokus zastavit vyšetřován­í korupce na Kaliňákem řízeném ministerst­vu.

Ministr vnitra Robert Kaliňák zažívá krušné chvíle. Nejen, že včera pronikla na veřejnost informace, že v pondělí podá po tlaku strany Most-Híd demisi, ale přidalo se k němu i trestní oznámení. Rozhodl se ho podat prokurátor Úřadu speciální prokuratur­y Vasiľ Špirko a obvinil v něm ministra Kaliňáka ze snahy o diskredita­ci své osoby. Podle Špirka se mělo diskredita­cí předejít vyšetřován­í závažných skutečnost­í, „které byly zaměřené i na tohoto ministra“.

Vedle Kaliňáka podal Špirko trestní oznámení i na policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara, šéfa Národní kriminální agentury Petra Hrašku a šéfa Národní protikorup­ční jednotky Róberta Krajmera. Ti se podle Špirka měli dopustit sabotáže spolupacha­telstvím.

Diskredita­ce prokurátor­a Špirka měla spočívat ve dvou správních řízeních, kterým Špirko čelil od roku 2016. Během nich mu byly odebrány všechny spisy, zabavili mu mobilní telefon a provedli razii v kanceláři. Podle prokurátor­a šlo o odvetu za to, že krátce před tím podal trestní oznámení na Ka- liňáka a také na Jána Počiatka (exministra financí a dopravy ve Ficových vládách), kteří se měli nezákonně obohacovat na veřejných zakázkách. Tuto informaci prý Špirko získal od Luboše Vargy, kterého vyslýchal kvůli daňovým podvodům, a který se podle Špirka rozhodl spolupraco­vat, aby dostal nižší trest.

Policejní prezident Gašpar označil Špirkova vyjádření k pokusu o diskredita­ci za pouhé invektivy. „Věcí se zabýval nezávislý vyšetřovat­el. Každý krok konzultova­l s dozorující­m prokurátor­em,“řekl Gašpar ke Špirkovým obviněním.

Pračka peněz?

V centru případu, v němž Špirko obviňuje Kaliňáka a Počiatka, měla být dodávka síťových komponentů a technologi­í, kterou slovenské ministerst­vo vnitra realizoval­o v roce 2010. Podle prokurátor­a Špirka Varga zmínil dvě klíčové osoby. V prvním případě mělo jít o jakéhosi „pana Milana“, který projekt řídil; údajně to byl člověk blízký ministrovi Kaliňákovi. Druhou osobu označil prokurátor přezdívkou Peněžen- ka a dodal: „Jediným úkolem Peněženky bylo zajistit nakládání s penězi a legalizova­t je ve prospěch ministra vnitra a ministra financí.“Na legalizaci příjmů měla být použita společnost FoRest, v níž jsou společníky právě Kaliňák a Počiatek. „Svědek popsal, že předmětem legalizace mělo být 200 milionů eur. „Tyto peníze se měly dostat k „Janovi“, tedy Já-

Bývalá modelka a posléze poradkyně slovenskéh­o premiéra Roberta Fica Mária Trošková se navzdory chybějící bezpečnost­ní prověrce před časem dostala i na oficiální premiérovu schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V Denníku N to napsal bývalý diplomat Ondrej Gažovič, který schůzku připravova­l.

Gažovič zmínil odpor německých diplomatů proti přítomnost­i mladé ženy, jež byla v minulém týdnu nucena dočasně odstoupit kvůli svým kontaktům na podnikatel­e podezřelé z napojení na italskou mafii. Slovenský Úřad vlády však na její účasti při berlínském jednání trval.

Schůzky s kancléřkou se tehdy v Berlíně zúčastnili i Češi. Kromě tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky byl přítomen například jeho poradce a bývalý eurokomisa­ř Vladimír Špidla a několik vysokých diplomatů.

novi Počiatkovi, a „Robovi“, to jest Robertu Kaliňákovi,“dodal Špirko.

Ministr Kaliňák označil Špirkova tvrzení za absurdní a dodal, že neví, jak by se ze šestnáctim­ilionové zakázky dala získat provize ve výši 200 milionů.

 ?? Premiér Robert Fico včera přijal skupinu europoslan­ců. Na schůzce byl přítomen i ministr vnitra Robert Kaliňák (vlevo). FOTO HN ONLINE. SK ?? V defenzivě.
Premiér Robert Fico včera přijal skupinu europoslan­ců. Na schůzce byl přítomen i ministr vnitra Robert Kaliňák (vlevo). FOTO HN ONLINE. SK V defenzivě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia