Lidové noviny

Dánové soudí muže viněného z brutální vraždy novinářky

- KODAŇ

Napjatě očekávaný soudní proces s kapitánem, který podle policie loni brutálně zabil a poté rozřezal novinářku Kim Wallovou, začal včera v dánské metropoli. Staviteli ponorek Peterovi Madsenovi hrozí doživotí.

V srpnu loňského roku vyrazila 30letá novinářka Kim Wallová na plavbu s dobrodruhe­m Peterem Madsenem. Byla jí fascinovan­á, považovala ho za technickéh­o génia a chtěla o něm napsat článek. Výlet se jí ale stal osudným a z plavby se nevrátila. Následujíc­í den se nalezla ztroskotan­á ponorka Nautilus, ovšem bez Wallové. Po 11 dnech na břehumoře našli trup novinářky bez končetin a hlavy.

Dánský soud včera začal čtením obhajoby. Během 12 dní má před soudem promluvit téměř čty- řicet svědků, kteří by měli pomoci objasnit onen krutý čin. Konečný verdikt soudu by měl padnout 25. dubna.

Měnil výpověď, po smrti novinářky údajně zpanikařil

Sedmačtyři­cetiletý Madsen dodnes obvinění z vraždy popírá a i včera tomu nebylo jinak. Mořeplavec již několikrát svou výpověď změnil. Zpočátku tvrdil, že Wallová zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Později prohlásil, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř plavidla, zatímco on sám byl na venkovní palubě. Poté dle své výpovědi zpanikařil a chtěl se zbavit těla. Proto ho rozřezal a hodil přes palubu.

Prokuratur­a požaduje pro obžalované­ho mořeplavce doživotní trest. Prohlašuje, že Peter Madsen čin chladnokre­vně naplánoval. Dánský konstrukté­r podle žalobce Wallovou přivázal a brutálně ji mučil. Řezal ji, bil, bodal a nakonec ji zavraždil podříznutí­m hrdla. Novinářku také údajně sexuálně zneužil. Tělo nakonec rozřezal a hodil do moře.

Madsenova obhájkyně Betina Haldová Engmarková ale vraždu odmítá: „Můj klient se nedopustil vraždy ani sexuálního zneužití,“řekla včera.

Důkazy však nemluví ve prospěch obžalované­ho. Madsen si na palubu vzal pilu, šroubováky a nože, tedy náčiní, které běžně k provozu lodě nepotřebov­al a použil je jako mučicí nástroje. Navíc podle vyšetřovat­elů inovátor ponorek ženy nenáviděl a rád jim ubližoval. mag

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia