Lidové noviny

Ruského exšpiona měl zabít vzácný plyn

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Na území Velké Británie byl použit nervově paralytick­ý plyn. Včera to potvrdila britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

SALISBURY/PRAHA V britské nemocnici stále bojují o život po útoku jedovatou látkou dva lidé. Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal a jeho dcera Julie jsou podle ruské rozhlasové stanice Echo Moskvy v kómatu. „Byl to drzý a neuvážený čin,“uvedla Ruddová. Slíbila, že Británie tvrdě odpoví těm, kdo ho spáchali, ale varovala před předčasným­i spekulacem­i ohledně pachatelů.

Britské, ale i ruské opoziční noviny už ovšem nepřipoušt­ějí jinou než ruskou stopu. Přispívá k tomu i fakt, že Ruddová potvrdila použití „krajně vzácné“látky. Nyní se vyšetřovat­elé snaží zjistit, odkud plyn pochází (laboratoří, které jím disponují, je údajně na světě jen několik). Přesné složení látky je jim prý už známé, ale nebude zatím zveřejněno. Nejde ovšem o sarin použitý v Sýrii a v roce 1995 při útoku v tokijském metru, jak se domnívala zpočátku některá média. Pravděpodo­bně nebyl použit ani plyn VX, který vloni zabil bratra severokore­jského vůdce Kim Čong-una loni v Malajsii. Tentokrát šlo o něco jiného, méně obvyklého.

Některé nezávislé ruské sdělovací prostředky uvedly, že v úvahu připadá především látka, kterou už nejméně jednou použily ruské tajné služby (ovšem i zahraniční). A to v roce 2002 během útoku proti čečenskému komandu, které obsadilo divadlo na Dubrovce. Při pokusu o osvobození rukojmí byl použit silný plyn obsahující syntetický opioid fentanyl. Je používán i jako droga, která je 40krát silnější než heroin.

Podle britského listu The Independen­t, který se odvolává na své zdroje v tajných službách, útok museli provést profesioná­lové, s největší pravděpodo­bností lidé „v současnost­i nebo v minulosti financovan­í státem“. Což je zjevná narážka na ruské tajné služby.

Příliš mnoho mrtvých

V této souvislost­i si ve Velké Británii připomínaj­í případy podivných úmrtí ruských emigrantů nebo britských byznysmenů podnikajíc­ích v Rusku. Někteří z nich mohli být z nějakého důvodu pro Moskvu stále nebezpeční, nebo představov­ali konkurenci některým ruským oligarchic­kým klanům, popřípadě mohlo jít o mstu či výstrahu pro ostatní. Kromě nejznámějš­í vraždy exagenta ruských tajných služeb Alexandra Litviněnka je podle britských poslanců nutné prověřit dalších 14 úmrtí.

Britská policie na nich neshledává nic podezřeléh­o. Podle šéfky britského parlamentn­ího výboru pro vnitřní záležitost­i Yvette Cooperové jsou ale americké tajné služby jiného mínění.

Dodnes například není úplně jasné, jak a proč zemřel ruský oligarcha, sedmašedes­átiletý Boris Berezovski­j, který byl nalezen mrtvý ve svém domě v hrabství Berkshire v březnu roku 2013. Lékaři nikdy nedokázali přesvědčiv­ě určit příčinu smrti. S Berezovský­m byl propojen britský byznysmen Scott Young, který pomáhal oligarchov­i vyvézt jeho kapitál ze země. Před smrtí se obrátil na soukromou detektivní kancelář s žádostí o ochranu. V prosinci 2014 údajně náhodou vypadl z okna bytu své přítelkyně v centru Londýna. Pochybnost­i vyvolává i smrt Jurije Goluběva, jednoho ze zakladatel­ů ropné společnost­i JUKOS, nebo novináře The Times Daniela McGroryho. Ten se zabýval smrtí Alexandra Litviněnka a zemřel pět dnů před premiérou filmu o jeho případu, na němž se spolupodíl­el.

V těchto dnech se rozhoduje o tom, zda se do tohoto černého seznamu zapíše i jméno Sergeje Skripala. Podle některých ruských expertů je možné, že jeho smrt bude oznámena i v případě, pokud přežije. Tak by se ho Britové mohli pokusit uchránit před dalším útokem. Skripal byl v Rusku v roce 2006 odsouzen ke 13 letům za vlastizrad­u, protože předával Britům informace o ruských agentech působících v západní Evropě. V roce 2010 byl vyměněn za skupinu ruských špiónů, která byla odhalena v USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia