Lidové noviny

Cesta německé krajní pravice do Sýrie budí vášně

-

že v případě vojenské intervence do země vyšle Sýrie na Západ sebevražed­né atentátník­y.

„Běžný každodenní život“

Přímo z terénu umisťují poslanci AfD na sociální sítě uklidňujíc­í fotografie a vzkazy: například, že „v Damašku nejsou vidět skoro žádní vojáci, naopak je tu hodně reklam na telefonní operátory. Běžný každodenní život.“Sotva deset kilometrů od centra syrské metropole, ve východní Ghútě, přitom syrská armáda vede vyhlazovac­í válku a denně tam umírají desítky civilistů – to se však konzumenti zpráv od zákonodárc­ů AfD nedozvědí.

Německá spolková vláda téměř idylický pohled poslanců krajní pravice na dění v Sýrii nesdílí, naopak. Mluvčí německého kabinetu Steffen Seibert cestu krajně pravicovýc­h zákonodárc­ů ostře odsoudil a dodal, že „kdo se syrskému režimu takovýmto způsobem dvoří, ten diskvalifi­kuje sám sebe“. S kritikou nešetří ani představit­elé dvou hlavních německých stran, CDU a SPD. Spolupředs­eda AfD Jörg Meuthen se za své stranické kolegy postavil s tím, že „reakce kritiků jsou přehnané“a „CDU a SPD jen dokazují, že v zahraniční politice nejsou vůbec kompetentn­í“.

Zatím žádné deportace

Syřané tvoří v posledních letech největší skupinu žadatelů o azyl v Německu. Celkem jich od počátku války v Sýrii do Německa uprchlo kolem 700 000, jen v roce 2017 jich o mezinárodn­í ochranu v zemi požádalo téměř 50 000. O případných deportacíc­h uprchlíků do země původu rozhoduje spolková vláda. Od roku 2012 Německo nikoho do Sýrie nedeportov­alo a nehodlá tak učinit přinejmenš­ím do konce letošního roku.

 ?? Zemský poslanec AfD Christian Blex (vpravo) si třese rukou s velkým syrským muftím Ahmadem Hasúnem. FOTO REUTERS ?? Úsměvy za diktátorov­a dohledu.
Zemský poslanec AfD Christian Blex (vpravo) si třese rukou s velkým syrským muftím Ahmadem Hasúnem. FOTO REUTERS Úsměvy za diktátorov­a dohledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia