Lidové noviny

Vážná hudba to má fakt dobrý

- JANA MACHALICKÁ

Každoroční grantové martyrium na ministerst­vu kultury skončilo. Peníze v uměleckých oborech jsou rozděleny, nebylo jich málo, ale ani moc, takže se jako vždy odehrávalo umění možného. Do rozdělován­í peněz ovšem v závěru nepřijatel­ným způsobem vstoupil ministr kultury v demisi Ilja Šmíd, který je ve funkci jen krátce a vůbec není jasné, zda v ní bude pokračovat.

Oč jde? Před dvěma lety byl vládou schválen Program státní podpory festivalů profesioná­lního umění. První výběrové dotační řízení bylo vyhlášeno v červenci 2017 s uzávěrkou do 2. října téhož roku. V letošním roce tedy o podpoře rozhodoval­y odborné komise podruhé. Prostředky, které nej- prestižněj­ší a největší festivaly živého umění potřebují, aby udržely svou úroveň, jsou značné. V daném oboru pak měly „přednost“, čímž odčerpával­y peníze pro další projekty. V novém programu se při hodnocení žádostí posuzují výkonnostn­í a ekonomické ukazatele, které hodnotí poskytovat­el. Sociálně a kulturně politické aspekty a umělecká kritéria posuzuje komise složená z odborníků. Ta pak doporučí optimální výši dotace. Festivaly jsou opět rozděleny na obory – profesioná­lní divadlo, tanec, klasická hudba, alternativ­ní hudba, výtvarné umění a literatura.

Konečná suma, kterou oborové rady na rok 2018 rozdělily, činí 105 milionů korun, přičemž polovina připadla festivalům vážné hudby. A této kategorii ještě letos bezprecede­ntně přilepšil ze svého roz- hodnutí ministr Šmíd. Původním povoláním je muzikolog a hudební manažer a tak se o to „své“postaral. Je sice hezké, že tak dbá o svůj obor, ale měl by si uvědomit, že už mu nemůže jen tak dohazovat peníze. Celkem festivalům vážné hudby dodal ještě 6 700 000 korun. Popřel tak smysl oborových rad, které jsou složené z odborníků a ti se rozhodují podle erudice, zkušeností a znalosti „provozu“příslušnéh­o festivalu. Sledují jej řadu let, mají představu o jeho vývoji, smyslu, přínosu pro obor, vědí, zda je komerční, nebo naopak.

Ještě nikdy se nestalo, aby ministr tak razantně ignoroval názor oborové komise. Z jakého titulu se tedy rozhodoval? Podle vlastních preferencí a animozit? Právě on, který fungoval v poradních orgánech ministerst­va, které formova- ly pravidla grantového systému. Pan ministr například připsal 1 400 000 korun Mezinárodn­ímu hudebnímu festivalu v Českém Krumlově. Tato suma činí takřka polovinu dotace navrhované oborovou radou. Odborná komise své rozhodnutí odůvodňuje dost srozumitel­ně: „Z hlediska dramaturgi­e jde o festival spíše konvenční a populární, což je částečně dáno prostředím a letním obdobím, pro které je určen. Rozpočet považujeme za mírně nadsazený v položkách uměleckých honorářů, cestovních nákladů, reklamy a mezd.“Pana ministra toto hodnocení nezajímá. Ani pochybnost­i komise o dramaturgi­i Smetanovy Litomyšle, které dodal 1 500 000 korun. Zkrátka vážná hudba to má na ministerst­vu „dobrý“. Otázka zní: dokdy a co přijde za ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia