Lidové noviny

Lucerna soupeří s Macbethem

-

PRAHA Časopis Svět a divadlo ohlásil nominace na Ceny divadelní kritiky (dříve Alfréda Radoka) za rok 2017. V anketě časopisu letos hlasovalo osmdesát kritiků. O titul nejlepší inscenace se uchází Jiráskova Lucerna v režii Hany Burešové Divadla v Dlouhé, variace na Shakespear­ovu tragédii Macbeth – Too Much Blood pražského Divadla Na zábradlí v režii Davida Jařaba a Deník zloděje pražského Divadla Masopust v režii Jana Nebeského.

V kategorii nejlepší herečka se o cenu uchází Pavla Beretová za titulní roli v Maryše, kterou v Národním divadle nastudoval Jan Mikulášek. Eva Salzmannov­á je nominovaná za výkon vmonodrama­tu Jasno Lepo Podstín Zhyna pražské MeetFactor­y (režie Viktorie Čermáková), za stejnou roli se uchází i o Cenu Thálie. Bude zajímavé sledovat, zda herečka nominace promění. Není mnoho těch, kteří za jeden výkon pobrali obě výroční ceny, v minulosti to byla například Iva Janžurová, Kateřina Buriánová či Helena Dvořáková. Rekordmank­ou v hereckých kategoriíc­h ceny kritiků zůstává Marie Málková se třemi cenami z let 2001–2003. Třetí nominovano­u herečkou je Ivana Hloužková jako Emmi Kurowski ve Fričově inscenaci Strach jíst duši pro Národní divadlo Brno, také již laureátka ceny kritiků. Z herců v anketě bodoval Ondřej Brousek za titulní roli v Peeru Gyntovi Divadla na Vinohradec­h (režie Martin Čičvák), dále Martin Finger (Walter Faber v ústeckém Homo Faber v režii Davida Šiktance. Miloslav König je nominován za roli Bridel/Genet v Deníku zloděje (Divadlo Masopust). Inscenace Jana Nebeského se objevila i v kategorii hudba (Martin Dohnal).

Dvě nominace má Naivní divadlo Liberec za inscenaci Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých režiséra Filipa Homoly – za scénografi­i je to Kamil Bělohlávek, za hudbu Kora et Mechanix.

Mezi poprvé uvedenými českými hrami figuruje text Natálie Kocábové Pohřeb až zítra, který ve Švandově divadle nastudoval Da- NEJLEPŠÍ INSCENACE

Macbeth – Too Much Blood (Divadlo Na zábradlí) Deník zloděje (Divadlo Masopust) Lucerna (Divadlo v Dlouhé)

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON Pavla Beretová (Maryša) Ivana Hloužková (Emmi Kurowski) Eva Salzmannov­á (Ray)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON Ondřej Brousek (Peer Gynt) Martin Finger (Walter Faber) Miloslav König (Genet / Bridel )

DIVADLO ROKU Divadlo v Dlouhé Komorní scéna Aréna Národní divadlo Brno – opera

POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA Natálie Kocábová: Pohřeb až zítra niel Hrbek, Vražda krále Gonzaga Jiřího Havelky a herců Dejvického divadla a konečně Smíření Tomáše Vůjtka z ostravské Arény v režii Ivana Krejčího.

Ceny se budou vyhlašovat v neděli 18. března v pražském Paláci Akropolis. jmc Tomáš Vůjtek: Smíření Jiří Havelka a Dejvické divadlo: Vražda krále Gonzaga

SCÉNOGRAFI­E ROKU

Kamil Bělohlávek (Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých)

Marek Cpin (AnderSen aneb Fantazie mě přivede do blázince) Marek Cpin (Maryša) Tomáš Rusín (Láska na dálku)

HUDBA ROKU Ivan Acher (Dynastie) Martin Dohnal (Deník zloděje) Kora et Le Mechanix (Jsou místa oblíbená tmou...)

TALENT ROKU Kateřina Dvořáková (herečka) Eva Hacurová (herečka, zpěvačka) Adam Svozil (režisér)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia