Lidové noviny

Vládní ostuda

Petr Mlsna je nejhorší volba ministra spravedlno­sti

-

Málokdo se dokáže prosazovat do funkcí tak urputně, že jako ministr na okrasu – neboli bez portfeje – obchází kolegy a lobbuje za své dosazení na prestižní post evropského soudce. Nic nebylo Petru Mlsnovi platné ani to, že bez ostychu zvedl ruku pro své vlastní jméno. Snaha Nečasovy vlády protlačit do Lucemburku politika ze svého středu, bez výběrového řízení a potřebných zkušeností z právní praxe, byla na Evropský soudní dvůr už opravdu silná káva, a tak ho odmítl pustit do svých řad. Tahle ostuda, kterou způsobil Česku v celé EU, ale pana Mlsnu nezastavil­a, aby se v další vládě udržel v čele důležité legislativ­ní rady a postupně se doškrábal znovu na posty legislativ­ních náměstků. Nejprve na resortu školství a tělovýchov­y pod nechvalně proslulým „lahodným“Marcelem Chládkem. Kde také jinde se má uplatnit fotbalový sudí Mlsna, kvůli kterému přišel dokonce vytýkací dopis z UEFA? Nakonec zakotvil na mocném ministerst­vu vnitra pod Milanem Chovancem, kde je dodnes přímo odpovědný za opakované volební blamáže a neschopnos­t pořádně číst a vykládat vlastní zákony a vůbec elementárn­ě organizova­t volby. Jak naposledy tvrdě zkritizova­l přímo Nejvyšší správní soud.

Co s takovým člověkem ve státní správě jenom udělat? Jmenovat ho rovnou ministrem spravedlno­sti přece! První reakce právníků i lidí z veřejné služby na takový nápad jsou prakticky totožné – to si dělá Andrej Babiš legraci? Zrovna on, který hlásá boj proti zažraným strukturám, jež ničí náš stát, jmenuje toho nejhoršího mocichtivé­ho kozla zahradníke­m? A to navíc na místo svého blízkého liberálníh­o ministra Roberta Pelikána? Pro vysvětlení je tedy nepochybně potřeba otočit zrak od Strakovy akademie směrem ke zjevně politicky silnějšímu Pražskému hradu. Asi není náhoda, že byl Petr Mlsna šéfem legislativ­ní rady pod Marií Benešovou ve vládě Zemanovi blízkého Jiřího Rusnoka. Podle svědků také „leštil“hradní kliky velmi urputně i před svým dosazením do pozic na ministerst­vech.

Co by asi udělal ministr spravedlno­sti Petr Mlsna ve druhé Babišově vládě s návrhem na oddlužení lidí postiženýc­h opakovaným­i exekucemi? Když pan prezident říká, že dluhy se mají platit, a jako hlava státu létá z Číny soukromým tryskáčem miliardáře Petra Kellnera, vlastnícíh­o splátkovou společnost Home Credit a Air Bank nepochybně s řadou dlužníků? V tuto chvíli tak zůstává jen jediná otázka: kolik si toho nechá Andrej Babiš od Miloše Zemana nadiktovat? Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia