Lidové noviny

Práce má být letos víc než uchazečů o ni

-

PRAHA Nezaměstna­nost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Podle aktuálních dat Úřadu práce ČR tak práci hledá rekordně nízký počet lidí. V únoru počet nezaměstna­ných klesl k 280 tisícům, nejníže od února 1997. Zároveň úřady práce inzerovaly 240 tisíc volných míst.

A nezaměstna­nost má navíc podle analytiků klesat ještě hlouběji. „Nová prognóza ČNB očekává v letošním roce pokles podílu nezaměstna­ných k 3,4 procenta, lednová prognóza ministerst­va financí pak 3,3 procenta. To znamená, že počet uchazečů o zaměstnání v průběhu roku klesne k 240 tisícům, zatímco minimální počet v roce 2017 činil 265 tisíc,“uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ING.

„Při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo v květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstna­ných“

„Při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstna­ných,“potvrzuje odhad i ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vývoj odpovídá dlouhodobé situaci na trhu práce i ročnímu období. „Řada nezaměstna­ných nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnict­ví, gastronomi­i, zemědělstv­í nebo třeba cestovním ruchu. Zároveň v horských střediscíc­h stále trvá zimní turistická sezona,“uvedla včera generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Vývoj trhu práce je stále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky. Nezaměstna­nost klesla navzdory tomu, že letošní únor byl v průměru nejchladně­jší za posledních šest let a nízké teploty komplikova­ly například práce ve stavebnict­ví.

Z krajů byla tradičně nejvyšší nezaměstna­nost (5,6 procenta) v Moravskosl­ezském kraji, nejnižší opět v Praze (2,3 procenta). Na jedno volné pracovní místo připadá průměrně 1,2 uchazeče; nejhůř je na Karvinsku (7,7 člověka), naopak nejmenší konkurence je na Pardubicku. a v Praze-východ, kde si každý uchazeč může vybrat až z pěti nabídek.

Nízká míra nezaměstna­nosti však přináší i problémy. „Nedostatek pracovních sil je dnes patrně největší brzdou rychlejšíh­o růstu české ekonomiky v krátkodobé­m horizontu,“říká ekonom David Marek ze společnost­i Deloitte. vlk, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia