Lidové noviny

Virtuální měna není jen bitcoin

- JAN KLESLA

Když se řekne virtuální nebo digitální měna, většina lidí si pochopitel­ně vybaví tu nejslavněj­ší s přeškrtnut­ým oranžovým písmenem B po vzoru amerického dolaru. Na světě je ale už přes 1400 alternativ bitcoinu – a nejsou to žádní drobečci. Díky růstu ceny prvního z nich, od jehož úspěchu se do velké míry odvozují, dosáhla už zhruba čtyřicítka takzvaných altcoinů celkové tržní hodnoty kolem jedné miliardy dolarů.

Jednou z těch nejznámějš­ích a i u nás nejrozšíře­nějších je litecoin. Jak už sám název napovídá, jde o odlehčenou variantu, která se používá jako levnější a efektivněj­ší platební nástroj. Růst ceny bitcoinu totiž enormně zdražil poplatky za transakce, také energetick­á náročnost je extrémní. Samotný bitcoin se tak používá spíš k uchování hodnoty čili spoření, i když je to vzhledem k nestabilit­ě jeho ceny diskutabil­ní.

Další kryptoměny mají ale často jiné cíle. Dlouho druhé největší ethereum se snaží napravit ně- které neduhy. Především má ale umožňovat nejen decentrali­zované aplikace, ale i třeba celé firmy. Monero zase například nabízí skutečně zcela anonymní platby, čímž ovšem vyvolává i jisté kontroverz­e a obavy ze zneužití.

Novou hvězdou je pak ripple. Vynález sanfrancis­kého startupu nechce nic menšího než změnit globální platební systém. Zajímá především banky, kterých za ním stojí už stovka.

Na světě je už více než 1400 kryptoměn s různými funkcemi. A zdaleka nemají za cíl jen to, aby se jimi platilo.

16. 2. Co je a jak funguje bitcoin 23. 2. Obchod a kryptoměny 2. 3. Daně a zákony kolem digiměn 9. 3. Využití různých kryptoměn 16. 3. Nahradí digiměny burzu? 23. 3. Blockchain x drahé státní IT

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia