Lidové noviny

Testy Cermat: jak je správně vyplnit

To nejdůležit­ější, co by měli vědět ti, kdo se hlásí na střední školy, o průběhu přijímaček a o testech, které budou vyplňovat

- LUCIE CISARIKOVÁ ONDŘEJ KOPÁČEK

Jste nervózní z toho, jak bude váš velký den probíhat? Drobné šimrání v oblasti žaludku je jistě normální, ale jsou věci, na které se můžete připravit, s nimiž můžete počítat, a právě na ně se dnes společně podíváme. A nebojte, většinu z nich uslyšíte i od zadávající­ho učitele v den zkoušek.

Jak ten den probíhá? Co mu předchází a jaká má oficiální pravidla, najdete v rámečku. My se jej pokusíme trochu vykreslit. Od zadavatele v učebně dostanete testový sešit a záznamový arch, což je vaše „vstupenka“na vysněné víceleté gymnázium nebo střední školu. Záznamový arch je alfou a omegou všeho. Co není v něm nebo není zapsáno v souladu s pravidly správného zápisu odpovědí, jako by neexistova­lo. Proto je třeba věnovat jeho vyplňování zvýšenou pozornost.

Jinými slovy, do testového sešitu si můžete zapisovat poznámky, jakékoli myšlenky i odpovědi u jednotlivý­ch otázek, musíte je ale následně vždy přepsat do záznamovéh­o archu. Během hodnocení se k tomu, co je v testovém sešitě, ale není v archu, nepřihlíží.

Používejte vždy černě nebo modře píšící propisovac­í tužku, která píše nepřerušov­aně. Arch bude později skenován, a pokud byste použili obyčejnou tužku nebo „gumovací“propisku, nemusel by být záznam správně zachycen. Správná propiska je také jedinou pomůckou, kterou si můžete přinést na test z češtiny (nejsou povolena ani Pravidla českého pravopisu, ani Slovník spisovné češtiny); na test z matematiky k ní smíte přidat ještě rýsovací potřeby (tužku, pravítko s měřítkem, trojúhelní­k s ryskou, kružítko, uchazeči o šestileté a čtyřleté obory navíc úhloměr).

Matematika: 70 minut

Jako první přichází na řadu test z matematiky. Otevřít testový sešit můžete až po pokynu zadávající­ho, čas před tímto pokynem tak využijte k přečtení titulní strany testu. Ta shrnuje všechny důležité instrukce nutné k úspěšnému složení zkoušky.

Matematick­ý test trvá 70 minut a je dobré vzít si ke zkoušce hodinky (nikoli ty v mobilu!), v průběhu řešení si hlídat čas a v závěru časového limitu si vyhradit alespoň pár minut na ověření toho, že jste všechny výsledky přepsali do patřičných kolonek v záznamovém archu, a také na kontrolu řešení konstrukčn­í úlohy.

Test začíná otevřenými úlohami, pokračuje konstrukčn­í úlohou, následuje oddíl uzavřených úloh a poslední příklad je opět otevřeného typu. Jak správně zapsat odpověď u příkladů, u kterých není uvedena nabídka odpovědí, tedy tzv. otevřených úloh?

Podle instrukcí u nich budete zpravidla uvádět pouze konečné výsledky. Takže ani u slovních úloh nemusíte vypisovat celou odpověď, stačí pouze hodnota. Nezapomíne­jte ovšem na jednotky, jež se podle zadání mají v řešení/odpovědi použít! Na druhou stranu ale neuvádějte do záznamovéh­o archu více údajů, než je vyžadováno. Žádné body navíc se za to neudělují.

V případě, že nakonec dojdete k závěru, že je řešení jiné, než k jakému jste došli a jaké jste zaznamenal­i do archu, bude nutné výsledek opravit. Pak předchozí řešení jednoduše přeškrtnet­e a do stejného políčka zapíšete nový, opravený výsledek.

V přijímacím testu pro žáky 9. tříd se navíc vyskytují příklady, u nichž je úkolem uvést rovněž postup, protože i ten je předmětem hodnocení. O které úlohy Jak se správně zapisuje do záznamovéh­o archu? černě nebo modře píšící propiska.

otevřenou úlohu

ky: se konkrétně jedná, zjistíte už na titulní straně testového sešitu. V záznamovém archu je vám to pak znovu připomenut­o pokynem „Uveďte postup řešení“. Příklad otevřené úlohy: První den přišlo na výstavu 160 žen a druhý den 243. Během obou dnů výstavu navštívilo o 59 více mužů než žen. Vypočtěte, kolik mužů přišlo na výstavu během obou dnů dohromady. Do záznamovéh­o archu tedy zapíšeme pouze 462 (špatně zapsané řešení této otevřené úlohy zachycuje foto uprostřed).

Termíny zkoušek: na víceletá gymnázia: 13. dubna 2018 (1. termín), 17. dubna 2018 (2. termín), na čtyřleté obory vzdělávání, včetně nástavbové­ho studia: 12. dubna 2018 (1. termín), 16. dubna 2018 (2. termín).

Uchazeči, kteří si podali dvě přihlášky, mohou vykonat jednotnou zkoušku ve dvou termínech.

Koná-li uchazeč zkoušku v obou termínech, započítává se mu lepší dosažený výsledek.

Nemůže-li se uchazeč dostavit ke zkoušce a řádně se omluví řediteli školy, může zkoušku skládat v náhradním termínu.

Všichni uchazeči skládají test z českého jazyka a matematiky.

Časový limit na test z čeětiny je 60 minut, na matematiku 70 minut.

Na test z češtiny jsou povoleny pouze psací potřeby, na test z matematiky pouze psací a rýsovací potřeby (pravítko s měřítkem, trojúhelní­k s ryskou, konstrukčn­í úlohy

Dalším typem příkladu je konstrukčn­í úloha. Její řešení sice narýsujete tužkou, nakonec ale musíte všechny čáry i písmena obtáhnout propisovac­í tužkou. Právě proto je více než nutné si řešení konstrukčn­í úlohy zkontrolov­at – po zvýraznění výsledku propisovac­í tužkou už nebude oprava řešení možná!

Je dána kružnice její střed a bod který na kružnici leží. Sestrojte čtverec tak, aby všechny jeho vrcholy ležely na kružnici

V záznamovém archu by u to- kružítko, uchazeči o šestileté a čtyřleté obory navíc úhloměr).

Každému uchazeči je přiděleno registračn­í číslo; pod tímto číslem lze pak dohledat jeho výsledek.

Úvodní administra­tiva před testem začíná v 8.30 a v 8.45 je zadán jako první test z matematiky.

V každém z testů lze získat maximálně 50 bodů; minimální hranici si určují školy samy.

Výsledek státní přijímací zkoušky má minimálně 60% podíl na celkovém hodnocení uchazeče při přijímacím řízení (s výjimkou oborů se sportovní přípravou a talentovou zkouškou).

Případnou školní přijímací zkoušku stanoví ředitel školy a její podíl na celkovém hodnocení při přijímacím řízení je maximálně 40 %.

Jak bude zkouška probíhat?

Zkouška začne úvodní administra­cí, při které zadavatel didaktické­ho testu rozdá testové sešity se zadáním hoto příkladu byla nakreslena kružnice k a poloha bodů D a S, proto vycházíme z těchto určených prvků.

V uzavřených úlohách vybíráme z nabídky možností. Pouze jedna odpověď je správná a tu označíte v záznamovém archu křížkem. Pozor, nesmíte zakřížkova­t více políček, takové řešení je chybné! Dávejte proto velký pozor na to, abyste své odpovědi uváděli do správného řádku.

Na rozdíl od konstrukčn­í úlohy je však možné tu uzavřenou opravit. Nejprve musíte předchozí

jídlo a pití však nesmíte mít na lavici, ale dle pokynů zadávající­ho učitele například na zemi vedle lavice. Na lavici můžete mít pouze testový sešit a záznamový arch, povolené pomůcky, případně pozvánku ke zkoušce.

Nikdo u sebe nesmí mít mobilní telefon ani jiná zařízení umožňující připojení na internet. Mobilní telefony musíte mít vypnuté a uložené v tašce či batohu.

Hodinky pro případné sledování času nemůžete mít na ruce, musíte je odložit vedle sebe na lavici.

Po uplynutí časového limitu vybere uzavřené úlohy/otáz- zvolenou variantu zcela zabarvit a následně vybrat jinou možnost. Každou takovou opravu si ale dobře promyslete, protože jednou vybarvené políčko už nelze znovu zvolit pro řešení.

Speciálním typem uzavřených úloh s pouhou dvojicí možných odpovědí jsou příklady, které řešiteli kladou otázku, zda je nějaké tvrzení pravdivé (ANO), či nikoliv (NE).

Čeština: 60 minut

Časový limit pro didaktický test z českého jazyka je přesně hodina pro jednotnou přijímací zkoušku (např. navýšení časového limitu pro konání didaktický­ch testů, využití kompenzačn­ích pomůcek či služeb asistenta nebo tlumočníka do znakové řeči, použití PC k zápisu odpovědí atp.).

Obsah přijímací zkoušky je pro všechny uchazeče stejný. Testová dokumentac­e je upravena pouze pro uchazeče se zrakovým postižením nebo pro uchazeče, jejichž mateřským jazykem je český znakový jazyk.

S využitím informací společnost­i Cermat a může být navýšen jen v případě studentů, kteří mají speciální vzdělávací potřeby (viz rámeček dole).

Přestože jsme typy úloh/otázek už probrali v části věnované matematice, budeme se jim věnovat ještě jednou, abychom si ukázali, jak se s nimi pracuje v testu z češtiny, a přidali další podrobnost­i.

V testu z českého jazyka se setkáte pouze se dvěma způsoby zaznamenáv­ání správných odpovědí. Záleží na tom, jestli se jedná o otázku otevřenou – v záznamovém archu je pro ni vyčleněn bílý obdélníček, do nějž správnou odpověď vypisujete celými slovy, jak nám předepisuj­e zadání úlohy –, nebo uzavřenou – v archu se odpověď na ni křížkuje do příslušnýc­h čtverečků.

Pro obě formy zápisu platí jasná pravidla: křížkování musí být provedeno přesně z rohu do rohu (kroužkovat správné odpovědi tedy nelze), u otevřených otázek se zase „musíte vejít“do bílého pole. Platí, že cokoli je mimo, opět jako by neexistova­lo nebo bylo špatně.

Písmo je povoleno psací i tiskací; využít můžete i číslice. Je ale třeba rozlišovat velká a malá písmena. Opět rozhoduje zadání konkrétní úlohy. Pokud se rozhodnete svou původní odpověď opravit, platí stejná pravidla jako vmatematic­e: u uzavřených otázek (křížkování) se špatně zakřížkova­né políčko celé vybarví a křížek se udělá jinde, v případě otevřených otázek špatnou odpověď škrtnete a napíšete správnou (ale jen do téhož bílého pole).

A nyní ke konkrétním úlohám, s nimiž se v didaktické­m testu z českého jazyka můžete setkat. Mezi uzavřené otázky patří například zadání typu:

Která z následujíc­ích vět je zapsána s pravopisno­u chybou? A) Honza dobil hrad. B) Dobij si kredit v mobilu. C) Nabyl jsem takového dojmu. D) Pobité mouchy leží na stole. Správná odpověď je pod písmenem A, zakřížkuje­me proto políčko v příslušném řádku této úlohy.

Rozhodněte o každém z následujíc­ích slovních spojení, zda je napsáno pravopisně správně (ANO), nebo není (NE). 1.1 ranná jablka 1.2 nejvyšší pohoří 1.3 nejkrásněj­ší drahokami 1.4 výlet s Francouzi Správně je to 1.1 NE, 1.2 ANO, 1.3 NE, 1.4 ANO, řešení opět do záznamovéh­o archu zakřížkuje­me do patřičného políčka.

V rámci otevřených úloh se můžete setkat například s tímto typem zadání: Výchozí text Večer před odjezdem se v jeho velkém domě pořádala oslava a jedním z hostů bil také kúň.

1. Vypište z výchozího textu zájmena a určete jejich druh.

2. Vypište z výchozího textu všechna přídavná jména a určete u nich pád a vzor.

3. Vypište z výchozího textu dvě slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a zapište je pravopisně správně.

A jak to tedy je? 1. se – osobní zvratné, jeho – přivlastňo­vací. 2. velkém – 6. pád, vzor mladý. 3. bil – byl, kúň – kůň (viz foto).

Na závěr si připomenem­e tři podmínky úspěchu: 1. pozorně čtěte zadání – pozor, některá zadání mívají dovětek, který právě upřesňuje podmínky pro tu konkrétní otázku, např. „zapište je pravopisně správně“–, 2. pečlivě zaznamenej­te své odpovědi do záznamovéh­o archu a 3. nechte si čas na závěrečnou kontrolu, ale „nepřepalte“ji – ve stresu je člověk schopen „opravit“i to, co bylo původně správně. Hodně štěstí!

Autoři jsou odpovědní editoři a tvůrci seriálu Přijímačky na SŠ

 ??  ??
 ?? Při rýsování můžeme nejprve použít obyčejnou tužku, základní psací nástroj pro testy je ale Tou výsledek rýsování musíme obtáhnout, jinak hrozí, že ho vyhodnocov­ací stroj nerozpozná. Dva snímky vpravo nahoře zachycují správně vyplněnou v testu z českého j ??
Při rýsování můžeme nejprve použít obyčejnou tužku, základní psací nástroj pro testy je ale Tou výsledek rýsování musíme obtáhnout, jinak hrozí, že ho vyhodnocov­ací stroj nerozpozná. Dva snímky vpravo nahoře zachycují správně vyplněnou v testu z českého j
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia