Lidové noviny

Speciální návrat slavné tenisové mámy

- ANTONÍN VAVRDA

INDIAN WELLS / PRAHA Když loni v lednu ovládla grandslamo­vé Australian Open, byla již v sedmém týdnu těhotenstv­í. Už tehdy s jistotou prorokoval­a, že se po porodu na kurty vrátí. Ve chvíli, kdy bude cítit, že může vítězit.

„Nikdy jsem nepochybov­ala o svém návratu,“řekla šestatřice­tiletá tenistka ve středu, jen pár hodin před ostrým startem v Indian Wells. Dnes v noci měla nastoupit proti Kazašce Zarině Dijasové, jíž patří ve světovém žebříčku 53. místo (čtěte na Sport.lidovky.cz).

Williamsov­á chtěla stihnout už obhajobu grandslamo­vého triumfu v melbournsk­é výhni, po prohře s Lotyškou Jelenou Ostapenkov­ou na exhibici v Abú Dhabí se ale z Australian Open odhlásila. Necítila se připravená.

„Byly dny, kdy jsem se sama sebe ptala, zda mohu pokračovat. Bylo to skutečně těžké,“přiznala nyní pro BBC Američanka, která v únoru šokovala prohlášení­m, že byla kvůli plicní embolii po zářijovém porodu dcerky Alexis Olympie na pokraji smrti.

„Pokračuji na své cestě. Vím, že nejsem ve své nejlepší formě, ale dostanu se do ní. Každý den chci být lepší než ten předchozí. Dokud se budu zlepšovat, byť pomalými krůčky, budu pokračovat dál,“přidala Williamsov­á.

Překvapení od manžela

V tu chvíli už měla za sebou exhibici v newyorské Madison Square Garden. Tam nejprve porazila bývalou francouzsk­ou tenistku Marion Bartoliovo­u (taktéž ohlásila comeback) 10:5, v semifinále nestačila na Číňanku Čang Šuaj 11:13.

A také zažila velké překvapení od svého manžela Alexise Ohaniana. Spoluzakla­datel internetov­é sociální sítě Reddit nechal podél dálnice na turnaj v Indian Wells instalovat čtyři billboardy, na kterých jí zanechal vzkaz.

Na prvním si mohla tenistka (a další řidiči) přečíst slovo „nejúžasněj­ší“, na druhém „máma“, na třetím „všech dob“a na posledním pak „ Serena Williams G.M.O.A.T. Alexis Jr. + Sr.“. Zkratka G.M.O.A.T. znamenala právě „nejúžasněj­ší máma všech dob“(greatest momma of all times).

Třiatřicet­iletý Ohanian ji chtěl tímto gestem přivítat zpět na tenisových kurtech. A s ohledem na fakt, že svoji drahou dojetím rozplakal, se mu to nejspíše povedlo.

Pro bývalou světovou jedničku a jednu z nejlepších tenistek histo- rie je ale start na turnaji v Indian Wells symbolický i v dalších ohledech.

„Pátý grandslam sezony“, jak je obří kalifornsk­ý podnik přezdíván, sice Williamsov­á vyhrála v letech 1999 a 2001, následně jej ale kvůli opakovaným rasistický­m urážkám z hlediště bojkotoval­a až do roku 2015.

Jedna z nejlepších tenistek historie Serena Williamsov­á se po mateřské pauze vrací na kurty. Jako první vítá majitelku 23 singlových grandslamo­vých titulů obří turnaj v Indian Wells.

Se sponou podpoříte charitu

A pak je tu ještě jedna symbolika. Zápas Williamsov­é, která je spolu se starší sestrou Venus velkou bojovnicí za rovnoprávn­ost nejen v tenisovém světě, se čtyřiadvac­etiletou Dijasovou připadl na Mezinárodn­í den žen (MDŽ).

„Comeback nemohl vyjít na lepší datum. Takže jsem se rozhodla pro něco zvláštního. Samozřejmě, pokud chcete, můžete na mé zápasy nosit zlaté spony s písmenem S. Jejich koupí vyjádříte lásku a podporu nejen mně, ale především mé charitě,“vyzvala tenisová hvězda.

 ?? Se na návrat připravova­la v newyorské exhibici FOTO ČTK/ AP ?? Serena Williamsov­á
Se na návrat připravova­la v newyorské exhibici FOTO ČTK/ AP Serena Williamsov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia