Lidové noviny

Malíř v komunistic­kém žaláři

- IVO PEJČOCH

PRAHA Mezi českoslove­nskými legionáři najdeme muže řady povolání, mezi nimi i akademické malíře, k nimž patřil také Otakar Číla. Narodil se v Nové Pace do početné rodiny, měl celkem deset sourozenců, z nich se bratr Antonín stal rovněž akademický­m malířem, současně však i generálem českoslove­nské armády.

Otakar dosáhl roku 1913 přijetí na Akademii výtvarného umění v Praze. V roce 1914 byl ale povolán k pěšímu pluku č. 74 rakousko-uherské armády a vyslán na ruskou frontu. Dne 15. března

10. března 1894

dijní cestu do Číny a Indie, do Českoslove­nska se vrátil 1. prosince 1920 jako poručík českoslove­nské armády. Vrátil se na AVU k profesoru Vlahu Bukovacovi. Působil pak jako akademický malíř v rodném městě. Byl především portrétist­ou, úspěchy však slavil i se svými oblíbenými myslivecký­mi náměty. Po nacistické okupaci se zapojil do činnosti odbojové organizace Obrana národa, v květnu 1945 se stal velitelem povstání v Nové Pace.

Rehabilita­ce se nedožil

Po komunistic­kém převratu byl vyloučen ze Svazu českoslove­n- ských výtvarných umělců a dostal zákaz vystavovat. Prostředni­ctvím svého syna Vratislava se znal se Stanislave­mMaděrou, který se aktivně zapojil do protiko- munistické­ho odboje jako kurýr americké zpravodajs­ké služby CIC. Číla jej seznámil s dalšími lidmi, ochotnými se aktivně účastnit třetího odboje.

Mezi odbojáře se však bohužel vetřel agent Státní bezpečnost­i, která připravila rozsáhlou zatýkací akci. Otakar Číla byl zatčen 26. srpna 1949 a souzen v procesu nazvaném Stanislav Maděra a spol., který se odehrál ve dnech 26. června až 7. července 1950 v Hradci Králové. Otakar Číla si vyslechl verdikt trestu odnětí svobody v trvání 20 let, konfiskace majetku a ztráty občanských práv. Po svém odsouzení prošel věznicemi Hradec Králové, Zámrsk a Praha-Pankrác.

Podmínečně jej propustili roku 1958 po osmi letech v komunistic­kých žalářích. Vládnoucí režim mu však i nadále neumožnil vystavovat. Otakar Číla zemřel 28. března 1977, plné soudní a občanské rehabilita­ce se mu dostalo až třináct let po smrti, 27. března 1990.

 ?? (1894–1977) prošel s legionáři sibiřskou anabází. Po návratu do Českoslove­nska se usadil. Na snímku jeho obraz Zátiší se zvěří a ovocem. REPRO LN ?? Otakar Číla
(1894–1977) prošel s legionáři sibiřskou anabází. Po návratu do Českoslove­nska se usadil. Na snímku jeho obraz Zátiší se zvěří a ovocem. REPRO LN Otakar Číla
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia