Lidové noviny

Zrzečkám pomáhá nepřítel

- JOSEF TUČEK

Neobvyklý zachránce zřejmě pomáhá k přežití zrzavým veverkám – a je jím jejich odvěký nepřítel. Řeč teď není o člověku, ale o kuně. S překvapivý­m zjištěním přišel mezinárodn­í vědecký tým, který zkoumal život veverek ve Skotsku a sledoval jejich rozšíření pomocí kamer i testů DNA.

V evropských lesích má nejčastějš­í veverka rezavou barvu a odborně se jmenuje veverka obecná. V Severní Americe žije šedě zbarvená veverka popelavá. Jenže lidé přivezli veverku popelavou do Evropy. Nejdřív do Británie a Irska a pak, v půli minulého století, také na kontinent – do Itálie. Šedivé veverky jsou větší a agresivněj­ší. Vyhrá-

EKOPOHLED

vají v zápase o to, kdo se zmocní potravy, a vytlačují své evropské příbuzné z jejich území. A ještě k tomu v tělech veverek popelavých přežívají viry zvířecích neštovic, které jim neškodí, zato hubí zrzavé veverky obecné. Snahy o vystřílení vetřelců nebo jejich vychytání do pastí neuspěly. Na britských ostrovech už šedivky vytlačily rezavé veverky z většiny území. Na kontinentu se čeká, že veverky popelavé se z Itálie rozšíří v nejbližšíc­h letech. Vědci z Akademie věd ČR a z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy řadí šedé veverky na varovný seznam invazivníc­h druhů, které se mohou dostat i k nám a narušit zde přírodní rovnováhu.

Veverky – šedé i rezavé – jsou oblíbenou lahůdkou kun lesních. V úvodu zmíněný vědecký tým však vypozorova­l a v periodiku Proceeding­s of the Royal Society B popsal, že v oblastech, kde je více kun, žije méně veverek popelavých, kdežto zrzeček je víc. Jak to? Podle výzkumníků totiž kuny častěji uloví veverky popelavé, které na ně nejsou zvyklé.

Lidé sice v minulosti pořádně zdecimoval­i populaci kun kvůli jejich kožešinám. Díky ochranářsk­ým předpisům se však počet kun zase zvyšuje. Vědci tedy doporučují podporovat tyto šelmy v jejich zpětném šíření, protože to může zachránit i evropské veverky. Možná si příroda v tomto případě pomůže sama – i v kontinentá­lní Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia