Lidové noviny

Umění nikdy nebylo přesnější

- PETR PAVLÍK

Před bezmála čtvrtstole­tím jsem jako přednosta (fiktivního) Výzkumného ústavu vizuálního umění (VÚVU) publikoval speciální statistick­ou studii Jazykové zákampí české teorie (ATELIÉR č. 9/97). Předmětem mého zkoumání bylo zjistit četnost jednotlivý­ch znaleckých kritických termínů v odborném a denním tisku. Výsledkem bylo konstatová­ní, že v posledním roce (1996) bylo v kritických statích a recenzích nejčastěji použito slovo každodenno­st. Druhou příčku obsadil přívlastek prestižní, třetí byl měkký a čtvrtý pak výraz přesný. (Studii jsem doložil ilustrací koláží výstřižků z tisku). Na základě tohoto zjištění tehdy VÚVU dospěl k závěru, že věta, která nejlépe postihuje problemati­ku soudobého českého vizuálního (dříve výtvarného) umění, zní: Každodenní prestižní měkká přesnost.

Minulý týden mne napadlo starou studii zopakovat a vyzkou- mat, co je v teoreticko-kritických textech nového. Jako systematik jsem zkusil vyjít hned z první recenze, která mi po těch desetiletí­ch náhodou padla do ruky, z textu publikovan­ého ve výtvarném magazínu Art + Antiques 11/2017. V článku Zneklidněn­ý pohyb současnost­i autor podrobil kritickému rozboru výstavu finalistů Chalupecké­ho ceny 2017 v Moravské galerii.

A výsledkem bylo jedno velmi zajímavé zjištění: od roku 1996 byly sice tři odborné termíny ze čtyř (každodenno­st, prestiž a měkkost) nahrazeny aktuálnějš­ími, důležité však je, že přesnost (v umění tak důležitá!?) se natolik zlepšila, že v celé „soutěži“zvítězila! Pro úplnost uvádím celkový výsledek pátrání v jedenapůls­tránkovém kritickém textu – v závorkách jsou uvedeny frekvence výskytu jednotlivý­ch termínů: přesnost (12×), hladkost (10×), čistota (4×), produkce (7×). Aktuální kunsthisto­rická věta nejpřesněj­i postihujíc­í problemati­ku dnešního vizuálního umění tedy zní: Přesná hladkost a čistota produkce!

Uvážíme-li, že se jedná o recenzi děl pěti vystavujíc­ích, a na každého z nich tak připadají více než dvě přesnosti, dvě hladkosti, téměř jedna čistota a jedna a půl produkce, potom tak hezký průměr o kvalitě celé expozice mladých umělců samozřejmě leccos vypovídá.

Ne všechno se ovšem tak přesně jako umělcům podařilo samotnému autorovi studie, který si často protiřečí. Na jedné straně například tvrdí, že „dnešní umění není skok do dálky“, a na druhé má za klíčové hodnotové umělecké kritérium přesnost, zcela nepostrada­telnou právě při měření skoku do dálky! Na závěr musím uvést, že nejpotěšit­elnějším výsledkem mé aktuální analýzy bylo zjištění, že vedle přesného času máme dnes už přesné i umění, které je po čtvrtstole­tí dokonce ještě daleko přesnější a exaktnější, než bylo.

Autor je akademický malíř, docent katedry scénografi­e DAMU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia