Lidové noviny

Fico podlehl tlaku

Slovenský premiér poprvé od vraždy novináře nabídl rezignaci Chce, ať vládu dál vede Smer Opozice: Ne!

- VÍT ŠTĚPÁNEK BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico včera přišel s tahem, jak se vyhnout předčasným volbám. Tři týdny po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky nabídl demisi. Reagoval tak na politickou krizi v zemi.

Vládní koalice se na možnosti výměny ministersk­ého předsedy dohodla navzdory tomu, že nejmenší vládní partner Most-Híd začátkem týdne podmínila své setrvání v kabinetu dohodou na nových volbách. I Fico má podmínky. Trvá na tom, aby prezident Andrej Kiska, který nového premiéra musí jmenovat, respektova­l současnou koaliční většinu.

Nového ministersk­ého předsedu by podle Fica měla navrhnout jeho strana Smer-SD, která volby v roce 2016 vyhrála. Uvedl, že pokud hlava státu bude s podmínkami souhlasit, je připraven podat demisi již dnes a představit kandidáta na nového premiéra.

Zatímco koaliční partneři Ficova Smeru rozhodnutí odstoupit uvítali, opozici to nestačí a Ficův krok považují za důvod k tomu, aby v ulicích slovenskýc­h měst nadále pokračoval­a protivládn­í shromážděn­í.

Již včera se objevily i první spekulace o Ficově nástupci. Zatím nejvážnějš­ím kandidátem na nového premiéra je podle slovenskýc­h médií stávající vicepremié­r pro investice a informatiz­aci Peter Pellegrini. Mezi kandidáty se však objevilo i jméno Petra Kažimíra, ministra financí. V rekonstruo­vané vládě by mělo zůstat za- chované rozdělení resortů a na svých místech by zřejmě měli vydržet i někteří současní ministři.

To zatím jednoznačn­ě odmítla Lucia Žitňanská ze strany Most-Híd, stávající ministryně spravedlno­sti.

Nového kandidáta na premiéra musí pověřit sestavením kabinetu prezident Andrej Kiska. Zda to skutečně udělá, nebylo do uzávěrky LN jasné.

Ficovo rozhodnutí uvítal předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár, který řekl, že tento krok pomůže uklidnit situaci na rozbouřené politické scéně.

Podobně se vyjádřil i Andrej Danko, předseda Slovenské národní strany (SNS), podle něhož koalice nechce předat vládu nezodpověd­né opozici. „Jsem rád, že jsme se nakonec shodli na řešení,“napsal na sociální síti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia