Lidové noviny

Koncem života spadl mimo realitu

- PAVLÍNA PROCHÁZKOV­Á Více na www.lidovky.cz

PRAHA Pro populariza­ci moderní fyziky nejspíš nikdo neudělal tolik jako on, některá Hawkingova varování z posledních let však považuji za přehnaná, říká profesor

Jiří Chýla z Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd.

LN Kdy jste se poprvé setkal s dílem Stephena Hawkinga?

On byl o pár let starší než já, ale znali jsme ho ještě, když jsme studovali. Už během studií jsme věděli, že Hawking byl něco mimořádnéh­o. Jeho vliv na fyziku byl už byl tehdy obrovský. Ještě když si dělal doktorát v Cambridge, tak jsme věděli, že bude hodně významný.

LN Jak dokázal natolik učarovat běžné populaci?

Jednak téma černé díry bylo něco, do čeho přidal jev, který se po něm jmenuje. Šlo o Hawkingovu radiaci, která fakticky propojuje teorii relativity s kvantovou fyzikou. Navíc to byl jeden z lidí, kteří se v poslední době upsali teorii multiversa, což znamená, že náš vesmír není jediný vesmír, ale jsou i další, kde klidně třeba mohou fungovat jiné fyzikální zákony.

LN Který z jeho objevů bude podle vás v budoucnu považován za nejzásadně­jší?

Jeho práce o černých dírách a zejména Hawkingovo záření ( reliktní záření černých děr – pozn. red.). Ten pojem je něco, co po něm zůstane navždycky.

LNV posledních letech varoval především před vzestupem umělé inteligenc­e a volal po kolonizaci sluneční soustavy. Měla by s tím vědecká komunita nějak nakládat?

Není jediný, znám ještě několik vážně geniálních lidí, kteří ke konci života sklouzli k věcem, které jsou přehnané. Myslím si, že je tomimo realitu a nejde o něco, co bychom měli brát vážně. Klobouk dolů před jeho géniem, ale tohle vůbec neberu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia