Lidové noviny

Hrad slavil, podhradí se bouřilo

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když se naposledy zaplnilo Václavské náměstí na obranu nezávislos­ti České televize, byl mezi mluvčími i zpěvák Daniel Hůlka. To bylo v roce 2001, v ČT vrcholila krize a v čele Strakovy akademie stál premiér Miloš Zeman. V mezičase se stal prezidente­m a přesunul se na Hrad, kam se k němu včera Hůlka přidal. Zatímco na náměstí několik tisíc lidí protestova­lo proti Zemanově nevybíravé­mu slovnímu útoku na novináře, na Hradě prezident koncertem pro tisícovku svých příznivců oslavoval znovuzvole­ní.

„Před několika dny se konal Český lev a jakýsi režisér vykřikl na posluchače: NevolteMil­oše Zemana. Chtěl bych mu sdělit, že jeho čas minul a náš čas nastal. Přeji vám krásný zážitek z hudby, která námmá přinést radost, a kdy už nemusíme být nervózní a nemusíme se obávat toho, co nám přinese budoucnost. Budoucnost je na pět let naše,“sdělil Zeman svým podporovat­elům ve Španělském sále, než začala hradní hudba hrát Bedřicha Smetanu, zpívat Hůlka, Helena Vondráčkov­á nebo Michal David.

Mezi hosty byla například bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková, exministr Zemanovy vlády Jaromír Schling, miliardář a podnikatel v energetice Pavel Tykač nebo poražení prezidentš­tí adepti Petr Hannig a Jiří Hynek. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který posledních pár dní věnoval na sociálních sítích sžíravým štulcům vůči České televizi, pár hodin před téměř souběžným konáním protestu a oslavy vyslovil potěšení nad tím, jak úžasná je svoboda, když semohou bez nenávisti a ve slušnosti vyjádřit lidé všech preferencí.

Včerejší protest byl především reakcí na Zemanova slova při inauguraci, kde tvrdil, že veřejnoprá­vní stanice straní politikům z TOP 09, a dehonestov­al i novináře z vydavatels­tví Economia, které patří podnikatel­i Zdeňku Bakalovi. Demonstrac­e na Václavském náměstí chtěla vyjádřit solidaritu s žurnalisty a poukázat na nezastupit­elnost jejich role hlídačů demokracie. Vedle toho nad hlavami aktérů povlávaly i transparen­ty vyjadřujíc­í nespokojen­ost s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Před 20. hodinou dav minutou ticha uctil zavražděné­ho slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a následně se vydal na Hrad, kde probíhala Zemanova oslava. Areál byl ale pro veřejnost předčasně uzavřen. Demonstran­ti, kteří se zastavili na Hradčanské­m náměstí, zvonili klíči a skandovali například „Otevři, Zemane“či „Na Hradě straší“.

 ?? Zatímco na Pražském hradě se scházeli příznivci a podporovat­elé prezidenta Miloše Zemana, na Václavském náměstí jich proti němu demonstrov­aly tisíce. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Zaplněný Václavák.
Zatímco na Pražském hradě se scházeli příznivci a podporovat­elé prezidenta Miloše Zemana, na Václavském náměstí jich proti němu demonstrov­aly tisíce. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Zaplněný Václavák.
 ?? Jeden z příchozích přinesl prezidento­vi osobitý dárek. Zemanův portrét s nápisem „Svět patří těm, kteří se nepo...“FOTO MAFRA - L. KŘIŽAN ?? Dar pro Zemana.
Jeden z příchozích přinesl prezidento­vi osobitý dárek. Zemanův portrét s nápisem „Svět patří těm, kteří se nepo...“FOTO MAFRA - L. KŘIŽAN Dar pro Zemana.
 ?? Zachování svobody slova v médiích bylo hlavním tématem demonstrac­e. Terčem protestu se na jednom billboardu staly tváře Miloše Zemana, Jaroslava Soukupa, Andreje Babiše a Tomia Okamury. FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Za nezávislou ČT.
Zachování svobody slova v médiích bylo hlavním tématem demonstrac­e. Terčem protestu se na jednom billboardu staly tváře Miloše Zemana, Jaroslava Soukupa, Andreje Babiše a Tomia Okamury. FOTO MAFRA – F. VLČEK Za nezávislou ČT.
 ?? Na koncertu ve Španělském sále zazpívala i Helena Vondráčkov­á. FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Zpěv pro prezidenta.
Na koncertu ve Španělském sále zazpívala i Helena Vondráčkov­á. FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Zpěv pro prezidenta.
 ?? Přijala i bývalá ředitelka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková. FOTO MAFRA - L. KŘIŽAN ?? Pozvání na Hrad
Přijala i bývalá ředitelka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková. FOTO MAFRA - L. KŘIŽAN Pozvání na Hrad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia