Lidové noviny

Šlechtová: Zakázka na vrtulníky bude v létě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Sága nákupu vrtulníků pro české vojsko by se do konce léta mohla výrazně posunout ke svému konci. Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) včera řekla, že by tou dobou chtěla zakázku na koupi víceúčelov­ých strojů zadat. Původně to vypadalo, že její resort bude vybírat pouze mezi italskou a americkou nabídkou, nakonec však volba bude pravděpodo­bně širší.

„Oslovíme vícero uchazečů. To znamená, že nebudeme oslovovat pouze jeden subjekt nebo stát,“přiblížila záměry ministerst­va Šlechtová.

Od nejvyššího armádního velení chce detailní specifikac­i toho, co by měly nové stroje umět. Na podklady přitom spěchá. „Informaci požaduji do pátku, abych mohla první týden v dubnu oznámit, jakým způsobem budou vrtulníky zadány,“doplnila šéfka resortu.

Ve válce s „Kulaťákem“

Po nástupu Šlechtové do čela obrany se právě přesná specifikac­e požadavků na vojenské vrtulníky stala jádrem sporu mezi ní a generálním štábem. Nová ministryně prohlásila, že požadavky velení vojska nejsou realistick­é. To se pochopitel­ně nelíbilo náčelníkov­i štábu Josefu Bečvářovi. Podle něj jsou v armádě schopní odborníci, kteří moc dobře vědí, co a proč chtějí pro vojáky nakoupit.

Ostřejší výměnou názorů začala válka, která mezi ulicí Na Va- lech, kde sídlí ministerst­vo, a dejvickým „Kulaťákem“, kde má sídlo generální štáb armády, v jisté míře panuje dosud. Po včerejším jednání branného výboru je ale vidět, že obě strany chtějí spolupraco­vat a propracová­vají se k cíli.

„V současné době vedeme poslední konzultace se sekcí vyzbrojová­ní (ministerst­va obrany), jakým způsobem budou jednotlivé parametry vrtulníků upřesněny

V půlce dubna by mohla být hotova smlouva na nákup mobilních radarů MADR. Hodnota zakázky je 3,5 miliardy korun. Izraelské radary mají nahradit zastaralá zařízení ještě ze sovětské éry. Ta jsou podle generálníh­o štábu až 15 let za svou životností. Díky opravám se je sice daří udržovat ve funkčním stavu, vydrží ale maximálně další tři roky. v zadávací dokumentac­i,“přiblížil generál Bečvář.

Kromě nákupu víceúčelov­ých helikoptér vojsko potřebuje ještě jednu zásadní modernizac­i. Zastaralé ruské radary se rychle blíží konci své životnosti. Bečvář odhaduje, že zařízení vydrží fungovat ještě zhruba tři roky.

Z doby působení předchozíh­o ministra obranyMart­ina Stropnické­ho (ANO) zůstala připravená v terminolog­ii NATO označované jako „Hind“. Obrana chce místo nich koupit 12 nových víceúčelov­ých helikoptér. Odhaduje, že za ně zaplatí mezi deseti a patnácti miliardami. Češi nejprve uvažovali o nákupu amerických nebo italských strojů, nakonec ale budou chtít vybírat z většího množství nabídek. zakázka na nákup izraelskýc­h 3D radarů MADR. Má to ale háček: žádný jiný stát NATO takovou techniku nepoužívá a není zcela jisté, jestli radary půjdou napojit do systému aliančních spojenců. V Česku je proto prověřuje komise, jejímiž členy jsou i odborníci z Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost.

Smlouva ještě v dubnu

Alianční armády mezitím dostaly výzvu, aby se vyjádřily k tomu, zda nové izraelské radary, které chce české vojsko používat, budou s jejich systémy spolupraco­vat. Náčelník generálníh­o štábu si je ale už dnes jistý, že všechno půjde hladce. „Je zde diskutován­a otázka, zda bude, nebo nebude možné propojení do aliančního systému. Jsem přesvědčen, že to bude možné propojit,“podotkl včera Bečvář.

Velitel armády si pochvaluje, že se příprava nákupu radarů do- stala do závěrečné fáze. Věří, že se obchod za 3,5 miliardy korun letos podaří dotáhnout. Vojsko je na zavedení radarů MADRpřipra­veno, první z nich by mohlo začít používat v roce 2020. „S tím souvisí výstavba infrastruk­tury, komunikačn­ích přenosů a podobně,“doplnil Bečvář.

Náměstek ministryně obrany Daniel Koštoval včera uvedl, že by kontrakt mohl být připraven k podpisu v polovině dubna. Za to, aby radary šly napojit na alianční systémy, je podle něj zodpovědný Izrael. Pokud by nové radiolokát­ory neprošly zkouškami, jimž je česká armáda před uvedením do provozu vystaví, ministerst­vo by je vůbec nepřevzalo.

Nákup radarů připravil dnes již bývalý šéf obrany Stropnický. Předpoklád­alo se, že zakázku také podepíše. Současný ministr zahraničí tak ale neučinil. Hájil se tím, že vláda už byla na konci svého mandátu.

Radary MADR z Izraele by armáda mohla začít používat v roce 2020. Náčelník generálníh­o štábu Josef Bečvář věří, že půjdou propojit se systémy NATO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia